Yola Çıkmadan Önce Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının sebepleri arasında aşırı hız başı çekmektedir. Ancak aşırı hızın yanında araç lastiklerinde oluşan çeşitli sorunlarında bunda tetikleyici rol üstlendiği de bilinen bir gerçektir. Bu nedenle araç lastiklerinin her sürücü için düzenli olarak kontrolünün yapılması veya yaptırılması trafik kazalarının önlenmesi ve azalmasında da etkin bir rol oynar.
Özelikle şehirler arası yolculuklarda hız sınırının yükseldiği otoban ve tehlikeli virajlarda yer alan güzergahlarda bu kontrol her yolculuk öncesi atlanmadan yapılmalıdır. Tabi bu kontrolün sağlıklı bir şekilde yapılması için araç sürücülerinin lastikler hakkında bazı bilgilere muhakkak hakim olması da gerekir. Bu minval de Yola Çıkmadan Önce Lastik Kontrolü Nasıl Yapılır? Sorusu ise sürücülerin cevabını aradıkları en önemli konular arasındaki yerini ise her daim korur.
Bizlerde bu yazımızda trafikte daha konforlu bir sürüş sağlamanız adına bu konuda tüm bilgileri vererek sizleri aydınlatmaya çalışacağız.
Lastikler Nasıl Kontrol Edilir?
Trafikte yer alan araç sayısının ve çeşitliliğin giderek arttığı günümüzde trafik kazalarının artışı da aynı oranda yükseliyor. Bu kazaların dağılımına bakıldığında ise insan kaynaklı hatalar ve ihmaller %98’lere kadar ulaşmış durumda. Bu bağlamda önce insan sonrasında araç kaynaklı sorunların yok edilmesi bu kazalarda oluşabilecek can ve mal kayıplarının önlenmesi için büyük bir önem teşkil ediyor. Aracın taşınması ve hızı ile birlikte sürüşün en baş aktörlerinden olan araç lastiklerinin olması gerektiği gibi kontrolü de bu minval de yukarıda da belirtildiği üzere en doğru biçimde ayarlanması şart olan aksamların ilki. Peki Araç Lastikleri Nasıl Kontrol Edilir ?
Bir araç için Yola Çıkmadan Önce Lastik Kontrolü yaparken en doğru neticeyi almada bazı detayları atlamamak şarttır. Bunları ise şu şekilde açıklayabiliriz.
Lastik Hava Basıncı Muhakkak Doğru Şekilde Ayarlayın!
Lastiklerin hava basınç değerleri aracın başta yolda tutunması olmak üzere çekişi, yakıt tüketimi gibi performans unsurlarının artması ya da azalmasına direkt etki eder. Bunun haricinde tavsiye edilen basınç değerlerine sahip olmayan, normalden yüksek ya da alçak basınçta çalışan lastikler diğerlerine oranla aşınma ve yıpranma payı olarak daha hızlı biçimde eskir. Bu durum yakıt tüketiminin de artmasına etki ettiği için basınç kontrolünün hafife alınmaması gerekir. Aracınızın standart lastik hava basıncını ise torpido, sürücünün yanındaki kapı içerisinde ya da benzin doldurulan kapağın yanlarından herhangi birine bakarak görebilir ve buna göre lastiklerinizin basınç değerlerini ayarlayabilirsiniz.
Lastiklerinizin Diş Derinliği ile Güvenliğinizi Garanti Altına Alın !
Bir lastiğin sahip olduğu diş derinliği aracın uzun yolda performansını ve sizin güvenliğinizi üst düzeyde tutan bir detaydır. Yasal mevzuatlar kapsamında en düşük diş lastik derinliği 1,6 mm olup daha düşük değerlere sahip lastiklerin trafikte bulunması ise yasaktır. Ancak ortalama baz alındığında 3 mm derinlikteki lastiklerin tercih edilmesi performans ve güvenlik hususunda daha rahatlatıcı olacaktır.
Gözünüz ile Araca Binmeden Tüm Lastiklere Bakın!
Uzun yola çıkmadan önce lastik kontrolü hususunda en belirleyici unsur lastiklerin tek tek gezilerek bakılmasıdır. Çünkü çeşitli darbelere bağlı olarak oluşabilecek herhangi bir materyalin lastik üzerinde kalması, çatlama, şişme, darbeye bağlı kesik gibi çeşitli sorunların sürücü tarafından önceden tespit edilmeden yola çıkılması olası kazalara da zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle bu detayın muhakkak atlanmadan tedbirin önceden alınarak yola çıkılması sizi ve sevdiklerinizi gideceğiniz yere sağ salim ulaştıracaktır.
Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Aracın mekanik aksamları başta olmak üzere her parçasının belirli bir ömrü bulunur. Araç Lastikleri de bu kapsamda kalite standartları, marka ve çeşitli üretim şekillerine göre genel itibariyle 9-10 yıl arasında bir ömre sahiptir. Ancak çoğu lastik gerektiği gibi kullanmama, lastiğin ve aracın kullanım yoğunluğunun fazla oluşu gibi nedenlere bağlı olarak bu süreyi bulmadan raf ömrünü tamamlar. Bir başka deyişle de en iyi kullanım koşulları göz önüne alındığında dahi bir lastiğin muhakkak değiştirilmesi gereken süre 5 yılı geçmemelidir. Peki bir lastiğin Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Her lastiğin üretildiği bir tarih vardır. Bu tarihten itibaren ileriye dönük sayıldığında lastiğin bu süreç içinde aynı oranda kullanılmasa bile muhakkak değiştirilmesi şarttır. Yani 2010 yılında üretilen bir lastik bir araca 2013 yılında takılsa dahi 2020 yılında kesinlikle yeniden lastik alınmalıdır.
Yine uzun süreli kullanım dışı kalan araç lastiklerinin de özelikle bir yılı aşkın bir süre var ise yeni olsa dahi kapsamlı bir kontrolünün yapılması ve buna göre trafiğe çıkması şarttır. Diş derinliğinin 1,6 mm altına düştüğü lastiklerde yasalar gereği raf ömrünü tamamlamış kabul edilerek değiştirilmesi gerekir.