Yıl Boyunca 4 Mevsim Lastik Kullanılabilir mi?

01-05-2024 15:33
Yıl Boyunca 4 Mevsim Lastik Kullanılabilir mi?

4 mevsim lastik, yılın belli mevsimlerinde güvenli sürüş sağlamak amacı ile tasarlanmıştır. Ilıman iklimin yaşandığı bölgelerde ya da yılın ılıman geçen mevsimlerinde performans gösterecek biçimde tasarlanmıştır. İyi markaların ürettiği dört mevsim lastikleri, kuru, ıslak ve sulu kar yağan yollarda dahi güvenli sürüş imkanı sunarlar. Bu lastikler aynı şekilde kilometre performansı ve sürüş konforu konusunda da emniyet sunarlar. Bu nedenle lastik satın alırken güvenilir markaları tercih etmekte fayda vardır.

Ilıman bir iklimde yaşıyorsanız ve çok kar kış olan bir bölgede değilseniz temin ettiğiniz 4 mevsim lastik modellerini yıl boyunca kullanabilirsiniz. Bu tip lastikler ılıman iklimler için değiştirme yapmadan rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü bu lastikler dört mevsim boyunca rahat kullanım için esneklik sunar.

Ancak sürekli ve uzun süreli kış aylarına maruz kalıyorsanız ya da aşırı yaz aylarının olduğu çok sıcak mevsimlerin geçtiği bölgelerde yaşıyorsanız 4 mevsim lastikler sizin için uygun değildir. Çünkü mevsimlik lastikler özellikle zorlu kış mevsiminin olduğu bölgelerde yüksek performans koruma sağlar.

Dört Mevsim Lastik Nedir?

4 mevsim lastik, hem yaz aylarında hem de kış aylarında rahatlıkla kullanılabilen hibrit bir lastik modelidir. Bu nedenle dört mevsim lastik kışın kullanılır mı sorusunun cevabı evet şeklindedir. Dört mevsim lastikleri yaz ve kış teknolojilerinin birleşimi şeklinde üretilir ve ılıman iklimlerde dört mevsim kullanılır.

Dört mevsim lastikleri yılın her döneminde ıslak ve kuru zeminde kullanılabilir. Avrupa’da çok yaygın olsa bile yaz aylarında kış, kış aylarında yaz lastiği kullanılması tavsiye edilmez. Dört mevsim lastikleri daha güvenli bir seçenek sunar ve zorlu hava koşullarında daha iyi yol tutuşu sunar. Ancak yine de iklim koşullarına bakarak karar vermek gerekir.

Dört Mevsim Lastiklerinin Avantajları ve Dezavantajları

4 mevsim lastik avantajları ve 4 mevsim lastik dezavantajları pek çok sürücü tarafından merak edilir. Öncelikle dört mevsim lastik avantajları şu şekilde sıralanabilir;

·         Yaz lastiği ile kış lastiği değişimleri masraflıdır. Dört mevsim lastik ile paradan tasarruf edilir.

·         Lastik değişimi zamandan da çalmaktadır. Bu nedenle dört mevsim lastik zaman tasarrufu sağlar. Hatta dört mevsim lastiklerin en büyük avantajı da budur diyebiliriz.

·         Dört mevsim lastiklerinin bir diğer avantajı raf ömrünün mevsimlik lastiklere göre daha uzun ömürlü olmasıdır.

·         Kullanım süresi mevsimlik lastiklere göre daha uzundur.

·         Soğuk hava koşullarında donma yaşanmaz.

Dört mevsim lastiklerinin dezavantajları şeklinde bir durum aslında yoktur. Aslında bölgesel olarak dezavantajlar ortaya çıkabilir. Kış aylarında dondurucu soğuklar olmadığı sürece dört mevsim lastikler hiçbir sıkıntı çıkarmaz. Aynı şekilde yaz aylarında da çok aşırı sıcak olmaması gerekir. Aksi durumda dört mevsim lastik çok sıcak havalarda yeterince yol tutuşu sağlayamaz.

Dört mevsim lastik türleri donmuş ya da çok sulu yollarda kış lastikleri kadar iyi performans gösteremez. Bunun için mevsim lastiklerine göre daha düşük performans göstermesi gibi bir durum da söz konusudur. Tüm bunlar ele alındığında dört mevsim lastik avantaj ve dezavantajlarına yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına göre karar verebilirsiniz.

Dört Mevsim Lastiklerde Diş Derinliğinin Önemi

Lastikler yol ve araç arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden lastiklerin sırt desenleri son derece önemlidir. Çünkü sürüş esnasında lastikte yola tutunan unsur sırt bölümüdür. Bunun için diş derinliği yeterli değilse, araç çekiş gücünü kaybeder ve frenleme mesafesi uzar. Bu da büyük çaplı kazalara yol açar. Düşük diş derinliği yağışlı havalarda aracın kontrolünü daha zor hale getirir ve su içinde kızaklama riskini arttırır.

Güvenlik açısından lastik diş derinliği mutlaka kontrol edilmelidir. Aylık olarak diş derinliğini kontrol ederseniz can güvenliğinizi de korumuş olursunuz. Bu kontrolü yapabilmek adına lastik sırtındaki olukların arasında yer alan aşınma göstergelerine ve bir diş derinlik ölçerine bakabilirsiniz. Böylece lastik diş derinliğinin uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bununla birlikte alanında uzman ustalardan da destek alarak dört mevsim lastiğin diş derinliğini daha iyi şekilde net olarak öğrenebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.