Patlamayan Lastik Nedir?
Günümüzde araç sürücülerinin özelikle şehirler arası yollarda daha hızlı gittiği düşünüldüğünde, olası lastik patlamasına bağlı oluşan kazalar genellikle ölümle ya da ağır yaralanmalarla sonuçlanır. Bu durumun oluşturduğu sorunlar ise araç üreticilerini daha güvenli lastik üretme konusunda yeni arayışlara itmiştir.
Sonuç olaraksa 1980 li yıllardan itibaren piyasaya patlamayan lastikler sürülmüştür. Tabi ismindeki cazibeden dolayı sürücülerin dikkatini çekmesi ve yaygınlığı da aynı oranda giderek yükselmiştir. Sonuç olarak bugünlerde her markanın aracına göre bu lastikleri uyarlama çabaları da artmıştır. Peki ünü bu denli yayılan ve popüler olan Patlamayan Lastik Nedir?
Kısa adı Rft, gerçek ismi ise patlamayan Lastik olarak adlandırılan bu lastikler patlama durumunda dahi sahip olduğu özelikler neticesinde belirli bir km’ye kadar aracı güvenli bir şekilde götürme imkanını size veren lastiklerin genel adıdır. Tıpkı kendisi gibi jantları da özel üretim olup günümüzde henüz her marka ve araç ile uyum göstermemektedir.
Patlamayan Lastik Hangi Araçlarda Kullanılır?
Patlamayan Lastikler son yıllarda adını daha sık duyduğumuz ve sürücülerin de normal lastiklere oranla daha fazla tercih ettiği lastik türlerindendir. Bunda patlama, delinme gibi durumlara karşı dayanıklı olmaları, güvenli yolculuk ve varış sağlamaları ve yedek lastik taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırma gibi baş etkenlerin etkili olduğunu söylemek mümkündür. Tabi bu lastikler özel bir üretim metoduna sahip oldukları için ise her araca uyum kısmına geldiğinde herkesin kafasında doğal olarak Patlamayan Lastik Hangi Araçlarda Kullanılır? Sorusu oluşur. Bu soruyu ise su şekilde cevaplayabiliriz;
Mercedes,BMW ve Mini Cooper markalarında bu lastikler genellikle kendinden takılıdır. Bunun dışında herhangi bir araç için bu lastikler kullanılacaksa bagaj kısmında yedek lastik kısmının var olup olmadığı ya da varsa aracın orijinal lastiklerine bakılır. Şayet araçta yedek lastik kısmı varsa ya da orjinal lastiklerde Rft ibaresi yer almıyorsa aracınız bu lastiklerle uyumlu değildir. Tam zıttı durumda ise bu lastikleri aracınıza takabilir ya da taktırabilirsiniz.
Patlamaz Lastik Nasıl Anlaşılır?
Araç sürücülerinin en sevmediği durumlardan biri olan lastik patlaması ve buna bağlı oluşan sorunların en net çözümü patlamaz lastikler olarak karşımıza çıkar. Ancak kimi araçlarda bu lastikle uyum söz konusu olmaz. Ha keza bu lastiklerle alakalı yeterince bilgi sahibi olmayan sürücüler aracına taktırmak istedikleri lastiklerin gerçekten patlamaz olup olmadığını bilmek ister. Peki en kısa yoldan Patlamaz Lastik Nasıl Anlaşılır?
Aracınıza takılı olan lastiğin patlamaz olup olmadığını anlamanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki araç kullanım kılavuzu içerisinde yer alan bilgilere bakarak buna erişmektir. Diğer seçenekte ise lastik yanaklarında yazılı olan ibaredir. Şayet lastiklerinizde RFT ibaresi var ise bu lastikler patlamayan lastiklerdir.
RFT lastik Patlarsa Ne Olur?
Türkçe adıyla patlamaz, orjinal isminde ise RFT lastiklerde en önemli hususlardan biri de RFT Lastik Patlarsa Ne Olur ? sorusudur. Zira adındaki gibi gerçekten hiç patlamaz olduğu mu yoksa patladığı ama bazı özel durumlardan dolayı mı bu ismi aldığı hep merak edilmiştir.
Şu kesin olarak bilinmeli ki bu lastiklerde tıpkı diğerleri gibi patlar. Ancak öyle donanımlı ve güçlü bir yapıya sahiplerdir ki dolayısıyla isminin hakkını da verirler.
Her şeyden önce bu lastiklerin jantları da tıpkı kendisi gibi özel üretimdir. Yani herhangi bir jant ile uyumlu gibi görünse de kendi jantına takılmadığı sürece patlama halinde lastiğin çıkma durumu bulunur. Lastiğin patladığı olası durumlarda ise aracın ve yolun durumuna göre ortalama 80\90 km hız ile ortalama 100 km kadar araca ve size zarar vermeden gidebilme imkanı sunar. Bu durum ise özelikle şehirler arası yollarda park imkanının ya da aracı bir yere o anda çekebilmenin imkansız olduğu durumlarda sürücüye zaman kazandırır. Oysa diğer lastiklerde anında müdahale şarttır. Bu ise sizin açınızdan büyük bir zorluk demektir.
RFT lastikler delinmelerde dahi dengeli yapısı ve duruşuyla aracında dengesini bozmadan ilerleme şansını size verir. Havasız ya da daha doğru bir tabirle hava basıncına ihtiyaç duymadan da yolda belli bir süre gidebilir. Bu da aracın kontrolünü kaybetmemeniz demektir.
Bunun yanında normal lastiklere göre daha hafif yapı da olmaları ve yedek lastik ihtiyacını da ortadan kaldırmaları nedeniyle aracın daha az yük ile yol almasını sağlarlar. Buda yakıt ve zamandan ciddi anlamda tasarruf etmenizi sağlar.
Her şeyden öte sizin ve sevdiklerinizin hayatı göz önüne alındığında bu lastiklerin insan hayatı için de çok değerli olduğunu söylemek doğru olacaktır.