Otomobil Lastiklerinin İçerisinde Neler Var?

15-07-2024 14:17
Otomobil Lastiklerinin İçerisinde Neler Var?
Otomobil lastiklerinin içinde ne olduğu pek çok sürücü tarafından merak edilir. Araç tekerleklerinde yer alan o siyah daire sadece düz kauçuktan ibaret değildir. Lastiğin iç yapısı farklı kauçuk çeşitleri, farklı kimyasal ve yapı malzemelerinin bir araya gelmesi ile meydana gelir. Ustaca bir araya getirilen ve karıştırılan kauçuk bileşenler, farklı sürüş koşullarında yüksek performans göstermek üzere lastik şeklinde üretilir. Bir otomobil lastiğinde ortalama olarak 25 bileşen ve 12 farklı kauçuk bileşiği vardır. Her şey özel tarlalarda yetişen ağaçlardan elde edilen doğal kauçuk ile başlar. 
İlk öncesinde sıvı olan bu madde asit yardımıyla pıhtılaşır, su ile temizlendikten sonra preslenerek balya haline getirilir. Otomobil lastiklerinde kullanılan kauçukların üretimi için laboratuvarda farklı kimyasal maddelerin özel bir karışımı kullanılır. Üretim sürecinde sentetik ve doğal kauçuktan oluşan balyalar belirli bir formasyona göre kesilir. Daha sonrasında balyalar tartılır ve diğer malzemeler ile dikkatlice bir araya getirilir. Lastiklerin içerisinde doğal sentetik naylon, yüksek mukavemetli çelik kortlar, suni ipek ve doğal kauçuk gibi malzemeler mevcuttur.

Otomobil Lastikleri Kaç Katmandan Oluşur?

Bir araç lastiği temel olarak 6 katmandan meydana gelir.  Bazı modellerde opsiyonel olarak kenar muhafazası da yer alır. Bu da katman sayısını 7'ye çıkarır. Aracın yönlendirilmesini ve sürücünün can güvenliğini sağlayan lastikler basit bir görünüme sahip olsa da aslında ileri teknoloji ile üretilmiş parçalardır. Üretimi büyük bir titizlik ile yapılan araç lastikleri, çok çeşitli özelliklere sahip pek çok malzemenin birleşiminden oluşmuştur. Lastik katmanları şu şekilde gösterilebilir;
Çelik kordon
Şambrel
Kemerler
Muhafaza presi
Yanak
Dış lastik
Kenar muhafazası
Lastiklerin sırt kısmı doğal ve sentetik kauçuktan oluşur. Kuşak katları; çelik kort, tekstil kort katmanı, kauçuk kaplanmış suni ipekten, iç astar butil kauçuktan, lastik yanağı doğal kauçuktan, topuk takviyesi naylon ya da aramid malzemeden, topuk apeksi sentetik kauçuktan, topuk teli demeti, kauçuk içine gömülü çelik telden, eksik üst kuşaklar, naylon kauçuktan oluşur.

Lastiklerin İçindeki Kauçuk Ne İşe Yarar?

Lastiklerin içerisinde yer alan kauçuk malzemesi lastiğe esneklik verir ve sürtünme katsayısını artırır. Kauçuk ağacından elde edilen kauçuk kullanım yerine göre uygun oranlarda lastik hamuruna katılır. Bir otomobil lastiğinin içinde yer alan lastik kauçuk oranı %60 ile 80 arasındadır. 

Yaz ve Kış Lastiklerinin İçeriğinde Neler Farklıdır?

Yaz lastiği sıcak aylarda çok yönlü üstün performans sağlar. Islak ve kuru zeminlere uyum sağlayabilmek için daha ılıman sıcaklıklarda yumuşayan nispeten sert bir bileşime sahiptirler. Yaz için kullanılan lastiklerde kış lastiklerine göre daha az kılcal kanal yer alır, fakat ıslak zeminde kayma riskini minimuna indirmek için özel olarak tasarlanan sırt çubukları mevcuttur. Bunlar sıcak havalarda hem uzunlamasına hem de yan olarak daha yüksek kavrama gücü, kuru ve ıslak yollarda çok fazla yol tutuşu sağlar. 
Kış lastikleri soğuk hava, buzlu ve karlı zeminler için özel olarak üretilir.  Lastik bileşimi daha yumuşaktır ve daha derin geniş oluklara sahiptirler. Bu özellikler karlı ve buzlu yollarda daha iyi çekiş ve suyun daha etkili tahliyesini sağlar.  Bu şekilde sürüş güvenliği artar. Yaz ve kış lastikleri arasındaki farklar mevsimsel şartların gerektirdiği özelliklerden kaynaklıdır.  Yaz lastikleri genellikle sıcak ve kuru yollarda kullanım için tasarlanırken kış lastiği ise buzlu ve karlı yollarda kullanım için tasarlanmıştır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.