Otomobil Lastik Ebatları Nasıl Okunur?
Otomobil lastiklerinin birbiriyle uyumunda en önemli nüans noktası ebatlarının doğru orantılı olmasıdır. Çünkü bu durum araçların yakıt tüketiminden, yol tutuşuna, sürüş konforundan, yolculuğun güven içinde geçmesine kadar bir çok konu da araç sürücülerine belirli avantajları sağlar. Hal böyle olunca da lastik ebatları hakkında bilgi sahibi olmak ya da okuyabilme becerisini edinme her sürücünün lastik alırken ilk bilmesi gereken detay olarak karşısına çıkar. Sürücülerin buna bağlı olarak en çok merak ettiği konuların başında da doğal olarak Otomobil Lastik Ebatları Nasıl Okunur? Sorusu yer alır.
O halde bizlerde sizi fazla bekletmeden bu soruya dair tüm bilgi ve detayların yer aldığı yazımızı sizlere sunalım.
Lastik Ebatı Okuma
Aracınız için seçeceğiniz yeni lastikler için satın alma öncesinde bilmeniz gereken bazı ipuçları vardır. Bunlardan ilki aracınızın hangi lastik ebatları ile uyumlu olduğudur. Bunun cevabı için bakmanız gereken ilk yer araç kapılarınızın pervaz kısımlarıdır. Çünkü araç ile uyumlu olan lastiklerin ebatları ve değerleri ilk olarak burada yazacaktır. Şayet araç eski ya da bu kısımda yer alan yazılar okunaklı değil ise ya da daha farklı bir yol arıyorsanız aracın tüm özelliklerinin yer aldığı kullanıcılara özel el kitapçıklarından da bu değerlere ulaşmanız mümkün olacaktır. Bu teknik bilgiler lastik üzerinde herhangi bir okumaya gerek kalmaksızın hemen hemen her sürücünün rahatlıkla ulaşabileceği değerlerdir.
Tabii işin teknik kısmına bakıldığında çoğu sürücü kitapçık ve pervaz da yer alan çeşitli harf ve rakamlarla dolu bilgi okumasını doğru yapmada zorluklar yaşar. Özelikle yeni lastik alışverişlerinde sadece bu bilgilere dayanarak, tam emin olmadan araca takılacak lastikler ise yukarıda yararlarını belirttiğimiz durumların tam tersi olarak size geri döner.
Aracın Lastik ebatları şayet yanlış ise bunu fren sisteminde, hızlanma esnasında, sürüş sırasında meydana gelen çeşitli titreme ve araç performansında meydana gelebilecek çeşitli sorunlardan da anlayabilirsiniz. Özelikle yol bilgisayarının olduğu araçlarda otomatik olarak gösterilen değerlerin takılan lastiklerle uyumsuzluğunda ise hayati tehlikelere yol açabilecek tarzda kazaların olma olasılığı da bir hayli artabilir. Buradan hareketle pervaz ve kitapçıklarda yazılı harf ve rakamlarında ne ifade ettiğini bilmek, doğru okumak bazı durumlarda sizin hayatınızı dahi kurtarabilir.
Olaya uygulama gözüyle baktığımızda Lastik Ebatları araç lastiklerinin yanak ismiyle bilinen yan kısımlarında da yer alır. Bu kısım doğru ebatlarda lastik seçilip seçilmediğinin ya da alınan lastiklerin kitapçıkta ya da yol bilgisayarında yazanla aynı olup olmadığının en net cevabını bizlere verir. Tabii yanak kısmında yer alan bu harf ve rakamların sırasıyla neleri ifade ettiği, ne anlama geldiğinin de iyi bilinmesi şarttır. Bu hem lastik seçiminde hem de araç kullanımı sırasında bazı ipuçlarını vererek ne yapıp yapmamız gerektiğini de anlamımızı kolaylaştırır. Lastiklere dair marka, İmal edildiği yıl, ebatlar ve aracın maksimum hız ve kaldırabileceği yük gibi tüm bilgiler burada bulunur. Lastik Ebatı Okuma esnasında ise sırasıyla Tabanın genişliği, yanakların kesit oranları, jant çapına dair bilgilere ulaşabilirsiniz. Ebat okumanın bittiği bu sıralama sonrası oluşan harf ve rakamlar ise aracın yük sınıfını ve maksimum ulaşabildiği hızı belirtir.
Şimdi dilerseniz yukarıda belirtilen sıralama da yer alan kavramlar için kısa bilgiler vererek konuya daha da hakim olmanızı sağlayalım.
1-Taban Genişliği
Lastik taban genişliği aracın yol tutuşu ve konforlu bir sürüşünde en önemli kısımlardan biridir. Bu değeri okumak için lastik yanağına bakmanız ve ilk sırada bulunan 3 haneli rakamları baz almanız yeterlidir. Bu değer okunurken ise mm cinsinden karşılığa sahiptir. Yani 215 mm taban genişliğine sahip bir aracın cm olarak değeri de 21,5 olacaktır.
2-Yanak Kesit Oranları
Yanak kesit oranları diğer adıyla en boy oranları lastiğin var olan kesit çapının lastiğin genişliğine olan yüzdesel oranıdır. Taban genişliğinin ardından gelen bölmenin ardında yer alan 2 basamaklı rakam ise bu yüzdesel hesaplamada kullanılır. Örneğin 225 mm taban genişliği olan bir aracın yanak kesit oranı ise bunun %55’dir. Yani gerekli hesaplama ile 225*55/100 yapıldığında 123.75 mm değeri ortaya çıkacaktır.
3-Jant Çapı
Jant çapı aracın çamurluk dahil yürüyen aksamlarının sağlığı açısından doğru ebatlarda seçilmesi gereken parçalardandır. Bu çap ise Örnekle verecek olursak 215/60R16 92S yazılı bir yanakta yukarıdaki sıralamaya uyarak yanak kesit oranından sonra gelen 2 basamaklı değerdir. Yani örnekte sırada yer alan 16 rakamı lastiğin uyması gereken çapı gösterir. Bu değerse 16 inç olarak okunur.
4-Yük Sınıfı
Aracın yük sınıfı ya da yük endeksi hız endeksiyle birlikte hesaplanır. Aracın sahip olduğu hız kapasitesinin oranına göre taşıyabileceği yükte lastik ebatları okuma esnasında sondan bir önceki 2 yada 3 basamaklı rakam olarak belirlenmiştir.
5-Hız Sınıfı
Hız sınıfı aracın doğru Lastik Ebatları seçildiğinde 1 saatin üzerindeki yolculuklarda ulaşılması en mümkün olan hızı gösteren ifadedir ve R harfiyle gösterilir.