Lastikten Neden Ses Gelir?

24-06-2024 14:22
Lastikten Neden Ses Gelir?

Yolculuk esnasında lastiklerden veya tekerlerden ses gelmesi can sıkıcı olabilir. Lastikten gelen sesin fazlalığı veya aralıklı olarak vuruntu şeklinde gürültü yapması araç kullanıcılarını tedirgin etmektedir. Peki araç tekerleklerinden gelen sesin dikkate alınması gerekir mi? Öncelikle lastiklerden gelen sesten dolayı panik olmamanız gerekir. Genellikle gelen bu seslerin en büyük sebebi lastik dişlerinin arasına sıkışan havadan kaynaklı olabilir. Tabii bununla beraber düzensiz lastik aşınması da hava sıkışmasında dengesizlik oluşturacaktır. Bu gibi durumlar ilk başlarda acil müdahale edilecek durumlar değildir. Araba tekerleğinden gelen sesler vuruntu, sürtme, gıcırtı ya da git gide artan sesler olursa en yakın tamirciye ya da servise gitmeniz gereklidir.

Düzensiz Lastik Aşınması

Düzensiz lastik aşınması lastiklerin aynı anda değil sadece bir tarafında aşınması demektir. Bu durumda aşınan lastikten ses duyulması yaşanabilir. Araç lastiğinden gelen sesten dolayı  panik yapmanız konusunda acil bir durumu olmasa da bu durum lastik için farklıdır. Zira tekerlek rulmanı, amortisör, disk, aks ve balatalarda meydana gelen problemler yolculuk esnasında büyük bir sorun ile karşılaşmanıza sebep olacaktır. Tekerleklerden gelen ses nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

Root ve balans ayarı problemleri

Düzensiz lastik aşınması

Hava basıncı düşük lastikler

Düzensiz yolların verdiği zarar

Balataların aşınması ve değiştirilmesi

Aks rulmanının bozulması

Bu gibi durumlar lastiklerden ses gelme nedenleridir.

Yol Düzeyinin Durumu

Araç lastiklerine en büyük zarar yol durumundan kaynaklı yaşanır.  Yol düzeyinin düzgün olması lastikler açısından önemlidir.  Hızlı bir şekilde aşınmış yollarda yolculuk yapılması halinde mevcut çukurlar süspansiyon aks ya da tekerlek yatağına büyük oranda zarar verebilir. Bu durumda meydana gelen hasarlar lastiklerde cızıltı ya da tık tık şeklinde sesler gelmesine sebep olacaktır. Rot ve balans ayarında yaşanan bozulmadan dolayı, denge kuvvetinin eşit olmayan bir biçimde dağılmasına sebep olur.  Böyle bir durumda tek bir lastik de daha fazla hava sıkışması veya ağırlık dengesindeki yaşanan bozukluk sebebiyle gıcırtı oluşur. Fakat rot ve balans ayarı normal olmadığında genellikle lastiklerden davul ve uğultu gibi sesler duyulur.

Yolculuk esnasında yola eşit bir şekilde teması olmayan lastikler hava sıkışmasına sebep olur. Gelen bu ses sağ arka teker ya da ön teker gibi belli bir lastikten duyuluyor ise aşınmadan kaynaklıdır.

Yanlış Hava Basıncı

Sürüş esnasında lastiklerden yola yapışma ve uluma gibi sesler duyuluyor ise bu durumun en büyük nedeni hava basıncının az olmasıdır. Yanlış hava basıncı ve lastik hava basıncının inmesi halinde diskler normal bir şekilde dönmeyecek ve diğer tekerlek aksamları düzgün  şekilde çalışmayacaktır. Bu durumda lastiklerden ses geldiğinde ilk yapmanız gereken basınç seviyesini ölçmeniz olacaktır.

Balata aşınması ve değiştirilmesi, araç frenine bastığınız anda çizilme şeklinde bir ses geliyor ise büyük ihtimal ile fren balataları aşınmıştır.  Biten fren balataları diskin çizilmesine sebep olur.  Böyle bir durum yaşanması halinde diskte kalıcı bir şekilde zarar oluşur. Ayrıca balatalardan gelen aşınmış parçalar yolculuk esnasında daha fazla gürültü olmasına neden olacaktır.  Bu durumdan kurtulmak için balataların en kısa sürede değişmesi gerekir. Değişen balatalar yan sanayi ürünü ise balatalar oturana kadar, lastiklerden ses gelmeye devam edecektir.

Ayrıca aks’dan kaynaklanan birçok sebepten dolayı tekerleklerden ses gelme durumu olabilir.  Bunun en yaygın olarak görülen sebebi ise rulmanın bozulmasıdır.  Rulmanın aşırı ısınması veya dışarıdan gelen darbeler sonrasında hasar alması bile uğultu şeklinde devamlı ses meydana gelecektir.

Eğer lastiklerinizdeki bu sorun geçmiyorsa lastik fiyatlarını inceleyebilir ve sizin için en uygun fiyatlı ürünlere göz atabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.