Lastikte Nitrojen Gazı Ne İşe Yarar?

27-06-2024 14:51
Lastikte Nitrojen Gazı Ne İşe Yarar?

Lastikler, otomobilin zeminle bağlantı kurduğu ekipmanlardır. Lastiklerin uygun basınçta olması sürüş güvenliği açısından son derece önemlidir. Lastiklerin şişirilmesinde genelde hava kullanılır. Hava dışında kullanılan bir diğer yöntem de nitrojen gazıdır. Son yıllarda oldukça popüler hale gelen lastikte nitrojen gazı kullanımı hakkında merak edilen tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Nitrojen Gazı ile Normal Hava Arasındaki Farklar Nelerdir?

Nitrojen gazı ile normal hava arasındaki farkın anlaşılabilmesi için öncelikle lastiklerimizi şişirmeye yarayan ve nefes alırken içinde bulunduğumuz havanın bileşenlerini inceleyebiliriz. Hava bileşenleri şu şekildedir;

·        Nitrojen (Azot); %78

·        Oksijen; %21

·        Diğer gazlar; %1

Yukarıdaki oranlar incelendiği zaman, soluduğumuz hava içinde de çok yüksek miktarda nitrojen yani azot olduğunu görüntüleyebiliriz. Fakat lastiklere normal hava yerine nitrojen basıldığı zamanlarda, gaz konsantrasyonu %95 oranında değişir. Nitrojenin en belirgin özelliği diğer moleküllerle reaksiyona girme isteksizliğidir. Bu özelliği yüzünden ‘tembel’ olarak sınıflandırılır. Bunun böyle olmasındaki etken ise gazın nemsiz, kuru ve molekül yapısında olmasıdır.

Nitrojen Gazı ile Doldurulmuş Lastiklerin Performansı Nasıldır?

Nitrojenle doldurulmuş lastikler, özellikle havacılık, madencilik ve inşaat gibi zorlu alanlarda pek çok avantaj sunar. Lastikte basınç kaybını minimalize etmek için nitrojen gazı çok daha etkilidir diyebiliriz. Dolayısı ile azot doldurulmuş lastiklerin performansı da havayla doldurulmuş lastiklere göre daha iyidir.

Kuru nitrojen, lastik basıncındaki değişimleri en düşüğe çeker. Tam da bu yüzden azot dolgulu lastikler maksimum düzeyde performans gösterirken, en düşük basınç değerlerini de minimalize eder. Özellikle yarış arabalarında nitrojen gazı ile doldurulmuş lastikler çok daha etkilidir.

Nitrojen gazı ile şişirilmiş lastiklerde önemli bir noktaya değinmek gerekirse, günlük kullanılan standart otomobillerde bu gaz gereksizdir. Hatta dahası israf olarak adlandırılabilir. Elbette, lastikleri nitrojen gazı ile doldurmak zararlı değildir fakat lastikteki PSI seviyesi uzun süre sabit kalır. Normal hava ile doldurulmuş lastikler de, zamanla daha hızlı basınç kaybına uğrayabilir.

Diğer önemli detay ise, lastiklerde patlama, topuk sızıntısı, supap sızıntısı ve diğer mekanik sızıntılarda nitrojen gazının pek etkisi yoktur. Yani nitrojen gazı ile şişirilmiş olsa da lastiklerde bu sorunlar meydana gelebilir.

Lastiği Nitrojenle Şişirmenin Avantajları

Lastiği nitrojenle şişirmenin avantajları şu şekildedir;

·        Hava gazı, içinde bulunan yüksek oksijen gazından ötürü ve oksijen tepkimeye açık olduğundan dolayı lastik dışına çıkabilir. Bu durumda 1 yıl içinde %10-15 arası basınç kaybı olur. Nitrojen, oksijenin tam tersi niteliklerine sahip olduğu için nitrojen lastik dışına çıkamaz ve hava kaybı da olmaz.

·        Havanın içinde yer alan su buharı oksitlenmeye neden olabilir. Lastiğin iç yapısında yer alan çelik kuşaklar bu su buharından olumsuz etkilenir ve lastiğin kauçuk bölümü de oksitlenmeden zarar görebilir.

·        Düşük lastik basıncı ile kullanılan araçlar, zeminle daha fazla temas ettiğinden ötürü daha çok yakıt kaçırır. Nitrojen sahip olduğu çeşitli nitelikler sayesinde lastik basıncının daha iyi korunmasına ve dolayısı ile daha az yakıt harcamaya yardımcı olur.

Tüm bu bilgilerin dışında Yaz Lastiği ihtiyacınız varsa hemen göz atabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.