Lastiklerin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

24-06-2024 14:35
Lastiklerin Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılabilir?

Eğlenceli, rahat ve güvenli bir sürüş deneyiminin pek çok püf noktası vardır. Bu püf noktalarından bir tanesi de araç lastikleridir. Lastikler hem sürüş için hem de yakıt deneyimi açısından oldukça önemlidir. Lastiklerin ömrünün uzun olması için doğru şekilde kullanmak gerekir. Lastiklerin ömrünü uzatma yolları vardır. Bunlardan bir tanesi doğru hava basıncında olduğundan emin olmaktır. Kullandığınız aracın üreticileri bu konuda size detaylı bilgi verecektir.  Düzenli kontrol edilerek hava basıncı doğru ayarda olabilir.  Lastiklerin eşit şekilde aşınmış olması da ömrünü uzatan diğer bir faktördür.  Düzenli lastik rotasyonu lastiklerin eşit bir şekilde aşınmasını sağlar.  Bu şekilde daha uzun ömürlü lastiklere sahip olabilirsiniz. Bunları özellikle yaz lastiği için uygulamak gerekmektedir.

Doğru Hava Basıncını Korumak

Araba lastiklerinde hava basınçlarının her zaman ideal koşulda olması gerekir.  Fazla hava basıncı olan araçların yol tutuş düşer.  Az hava basıncı olan araçlarda ise yakıt tüketimi fazlalaşır ve lastik ömrü de kısa olur. Lastiklerin hava basıncının doğru oranda olması ve lastik  hava basıncının düzenli bir şekilde kontrol edilmesi uzun vadede yakıt tasarrufuna büyük yarar sağlar.

Düşük lastik basıncısı lastiğin dönme direncini fazlalaştırarak aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur  Bunun nedeni motorun aracı ilerletebilmek için daha fazla güce ve  dolayısıyla daha fazla yakıda ihtiyaç duyması demektir.  Lastik hava basınçlarının düzenli olarak kontrol edilmesi ortalama olarak %3'lere varan yakıt tasarrufu sağlayacak gibi lastiklerin ömrünü de uzatacağından uzun vadede ekonomik olarak sizlere büyük oranda yararlar sağlayacaktır. Lastik için doğru hava basıncı demek güvenli ve rahat bir sürüş demektir.

Düzenli Lastik Rotasyonu Yapmak

Araç lastiklerinin yerini düzenli olarak değiştirmek de lastik bakımının önemli bir parçasıdır.  Düzenli lastik rotasyonu yapmanın esas amacı aracınızın tüm lastiklerinde daha düzgün aşınma sağlamak demektir. Aracınızı satın aldığınızda beraber gelen kullanım kılavuzunda hiçbir rotasyon periyotu ya da örneği verilmemiş ise lastiklerinizi en az her 10.000 kilometre ile 15.000 kilometre arasında kendi aralarında yer değiştirebilirsiniz.

Önden çekişli araçlarda aracınızın lastiklerinin düzenli olarak  yer değiştirilmesi özellikle önemlidir.  Ön lastikler her zaman olduğu gibi arka lastiklere göre daha çabuk yıpranabilir.  Düzenli diş derinliği önden arkaya özellikle yağmurda düzensiz frenleme ve zayıf yol tuşuna neden olacaktır. Eğer lastiklerinizin zaman zaman yerini değiştirmezseniz her seferde iki lastiğinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Lastiğinizin dörtlü setini hep birlikte değiştirmek aracınızın yol tutuşunu ve beraberinde frenini kavramasını ve aracın balansını koruyacaktır.

Balans Ayarını Kontrol Ettirmek

Uzun yolculuklar başta olmak üzere her türlü yolculukta dikkat edilmesi gereken kontrollerin başında balans ayarı gelir. Araç balans ayarı oldukça önemlidir. Balans ayarını yaptırmanın araca sunduğu faydalar şu şekilde sıralanabilir;

·        Fren mesafesinin korunması

·        Direksiyon hakimiyetinin sürücü kontrolünde olması

·        Lastik jant uyumu ve sağlıklı çalışması

·        Lastiklerin gereksiz aşınması ve zamansız değişimlerinin olmaması

·        Araçta titremenin önüne geçilmesi

·        Sürüş rahatlığı sağlaması

Bakıldığında lastik performansından diğer parçaların işleyişine kadar etkisi olan balans ayarı rutin kontrollülerde kesinlikle incelenmesi gerekir.  Yapılacak olan kontroller sırasında küçük bir oynama bile ortaya çıkartılabilir.  Kolaylıkla balans ayarı kontrolü yapılabilir. Böylece yolda olabilecek ve tehlikeli durumlara neden verecek sorunların önüne geçilmiş olur.

Lastik Diş Derinliğini Düzenli Olarak Kontrol Etmek

Araç lastiklerinin diş desenleri aracın yol tutuşunu etkileyen önemli unsurlardan bir tanesidir. Zamanla lastikler aşınma yapar ve diş derinlikleri giderek azalır. Yetersiz diş derinliği ıslak ya da kaygan yollarda frenleme performansını olumsuz etkiler ve su tahliyesinde problemlere yol açabilir. Bu da çekiş kaybına ve kazaların yaşanmasına sebep olabilir. Dolayısıyla lastiklerin diş derinliklerini düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse değişim yapılmalıdır. Dişlerin kontrolü çok basit bir işlemdir. Bunun için bir kaburga kalınlığındaki bir bozuk para kullanabilirsiniz.

Bozuk paranın üzerindeki kaburga kısımları aşağıya doğru yerleştirin ve lastiğin kanallarına bakın.  Eğer kaburga bölümünün tamamı görünüyorsa lastiklerin değişim zamanı gelmiş demektir.  Diğer bir yöntemse lastikler de yer alan diş derinliklerini göstergelerini kullanmaktır.  Bu göstergeler lastiğin yanaklarında yer alır ve lastik değişimi için bir rehber sağlar.

Ani Frenleme ve  Yüksek Hızdan Kaçınmak

Araç fren sistemi aracın hızını azaltmak ya da durdurmak için kullanılan hayati bileşenlerdir.  Fren sistemleri ve doğru frenleme teknikleri araç kontrolü sağlama ve lastiklerin aşırı aşınmasını engelleme açısından büyük önem taşır.  Birincil kural frenleme ani ve sert hareketler yerine pürüzsüz ve kontrollü bir şekilde yapmaktır.  Ani frenlemeler aracın kaymasına sebep olabilir ve kontrol kaybi yaşanabilir. Ani fren aracın hızlı bir şekilde durması için kullanılan bir frenleme tekniğidir.  Genellikle acil durumlarda ya da tehlikeli durumlarda kullanılır. Ani fren yapmadan önce yüksek hızdan kaçınılmalı ve ani fren yapılması gerekiyorsa frenleme aşamalı olmalıdır. Ani frenleme yaparken dikkatli olmak ve aracın durumu mesafesini doğru bir şekilde hesaplamak önemlidir. Ani fren uygulaması kontrollü ve dengeli bir şekilde yapılmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.