Lastiklerin Muayeneden Geçmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

20-07-2022 13:49
Lastiklerin Muayeneden Geçmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Araç muayenesi esnasında en çok sorun yaşanan parçalardan biri de lastiklerdir. Nitekim pek çok araç servisi de sık sık müşterilerine çeşitli gerekçeler sunarak lastik değişimi yapmaları yönünde telkinde bulunmaktadır.

Peki gerçekte lastiklerin muayeneden geçmesi için gerekli şartlar nelerdir? Araç muayenesi sırasında muayene istasyonları hangi noktaları inceler? Yazımızda tüm bu sorulara cevap vererek lastik muayenesi hakkında sıklıkla tekrarlanan şehir efsanelerine göz atacağız.


Araç Muayenesinde Lastiklerde Nelere Bakılır?


Muayene esnasında araç lastiklerinin muayeneden geçip geçmeyeceğine dair pek çok araç sahibinin aklında endişeler vardır. Bunun nedeni büyük oranda lastik muayenesi hakkında pek çok farklı söylemin bulunmasıdır. Ancak araç muayenelerinin nasıl gerçekleşeceği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Karayolu Düzenleme Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Dolayısıyla muayene istasyonlarının incelediği tüm noktalar yönetmeliklere tabidir. Bu doğrultuda araç muayenesinde lastiklerde bakılan noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:


•Öncelikle kolayca tahmin edebileceğiniz bir noktayı hatırlatarak başlayalım. Türü ve tekerlek sayısı fark etmeksizin aracınızda eksik lastik varsa araç ağır kusurlu sayılır. Dolayısıyla muayeneden geçemez.


•Buna ek olarak lastiklerin dış iskeleti ve yüzeyinin ne durumda olduğu da önemlidir. Eğer lastiklerinizin dış yüzeyinde ciddi aşınma emareleri varsa aracınızın muayeneden geçmesi mümkün değildir. Bu doğrultuda muayene istasyonu araca ağır kusurlu raporu verir.


•Nitekim benzer bir biçimde lastiklerde tehlike potansiyeli olan yarıklar ve kesikler de önemlidir. Bu tür durumlar da aracınızın ağır kusurlu sayılmasına ve muayeneden geçememesine neden olur.


•En önemli noktalardan biri lastiklerinizin diş derinliğidir. Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm’dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.


•Lastiklerinizin tek tarafının aşınma emareleri göstermesi ağır kusur maddeleri arasındadır. Çünkü tek taraflı aşınım araçta başka bir arıza olduğunun göstergesidir. Bu nedenle aracınızın muayeneden geçmesi söz konusu değildir.


•Bunun yanında yük kapasitesi ve yüksek hız potansiyeli de önemlidir. Aracınızda yük kapasitesi son derece düşük lastikler kullanıyorsanız muayeneden geçememeye hazırlıklı olmalısınız. Benzer şekilde yüksek hız için yeterli performans vaad etmeyen lastikler de ağır kusur sebebidir.


•Lastiklerin diğer araç aksamıyla uyumu da muayene esnasında bakılan noktalar arasında yer almaktadır. Öncelikle lastiğin jant ile uyumu incelenir. Uyumlu olmaması halinde aracınızın ağır kusur kapsamında değerlendirmeye alınır. Buna aks ve lastik ebatlarını da dahil etmek gerekir.


•Son olarak lastikteki yabancı cisimler ve yüzeysel çatlamaların da hafif kusur sayıldığını bilmelisiniz.


Lastiklerin Muayenesiyle İlgili Yanlış Bilinenler


Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi araç muayenesi ve özellikle lastik incelemeleri hakkında araç sahiplerine aktarılan pek çok yanlış bilgi vardır. Bunlar da ister istemez araç sahiplerinin muayene öncesinde yanlış önlemler almasına neden olmaktadır. Öyle ki zaman zaman ekstra masraflara girilmesine rağmen araç muayeneden geçememektedir. Bu doğrultuda araç muayenesinde lastiklerde bakılan noktalar hakkında yanlış bilinen iki noktayı vurgulamak gerekir:


•Pek çok araç sahibi lastik yılının muayene için önemli olduğunu düşünür. Ancak lastiğin üretim yılı muayene sonucunu etkileyen faktörlerden biri değildir. Ancak 4 yıldan uzun süre kullandığınız lastiklerin aşınması güvenliğiniz için tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir. Nitekim bu tür aşınma emareleri aracın muayeneden geçememesine neden olabilir.


•Lastik markaları, desen farklılıkları ve buna benzer unsurlar muayene kapsamında değildir. 

Burada önemli olan lastiklerin yeterince işlevsel olup olmadığıdır.

Araç Muayenesinde Lastik Ebatları Ağır Kusur Mu?

Evet, araç muayenesinde lastik ebatları ağır kusur olarak değerlendirilmektedir. Lastik ebatları, aracın performansı ve güvenliği açısından önemlidir ve yanlış ebat seçimi aracın yol tutuşunu etkileyebilir. Bu nedenle, araç muayenesinde lastik ebatlarına dikkat edilir ve uygun olmayan lastikler ağır kusur olarak değerlendirilir.

Araç muayenesinde, lastiklerin yanak yüksekliği, lastik jant çapı, hız endeksi ve yük endeksi gibi özelliklerine bakılır ve araç üreticisinin önerdiği ebatlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Doğru lastik ebatı seçimi, aracın performansı, güvenliği için önemlidir ve araç sahiplerinin lastiklerini düzenli olarak kontrol etmeleri önerilir.

Araç Muayene Lastik Diş Derinliği Ne Olmalı?

Araç muayenesinde lastik diş derinliği, Türkiye'deki yasal düzenlemelere göre minimum 1,6 mm olmalıdır. Ancak, güvenli bir sürüş için uzmanlar lastik diş derinliğinin en az 3 mm olmasını önermektedir.

Lastik diş derinliği, lastiğin yol yüzeyi ile temasını ve yol tutuşunu etkiler. Yeterli diş derinliği, lastiğin ıslak zeminde fren mesafesini kısaltır ve sürüş güvenliğini artırır. Bu nedenle, lastik diş derinliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerekirse lastiklerin değiştirilmesi önemlidir. Araç sahipleri, lastik diş derinliği ölçümü için özel aletler veya lastiklerin üzerindeki göstergeleri kullanabilirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.