Lastiklerin Aşırı Isınmasının Nedenleri Nelerdir?

01-07-2024 14:48
Lastiklerin Aşırı Isınmasının Nedenleri Nelerdir?
Lastiklerin aşırı ısınma nedenlerinin başında aşırı yüklenme ve yetersiz hava basıncı gibi faktörler bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar lastiklerin doğru hava basıncına sahip olmamasının ısınma sorununa yol açtığını ortaya çıkarmaktadır. Lastik üreticileri tarafından önerilen hava basıncına uygun şekilde hava basıncı olması aşırı ısınmayı engellemede oldukça önemlidir. Ayrıca, araca ağırlığından daha fazla yük yüklenmesi sonucunda lastiklerde ısınma meydana gelebileceği de bilinmektedir. Bu sebeple aracın taşıma kapasitesini aşmadan ve yükleri dengeli bir şekilde dağıtarak taşımak önemlidir. Ayrıca sürüş tarzı ve yol şartları da lastiğin ısınmasını etkileyen faktörler arasında yer alır. Hızlı ve agresif sürüşler lastiklerin aşırı sürtünmesine ve sonrasında da ısınmasına yol açabilir.

Düşük Lastik Basıncı

Araçlarda doğru lastik basıncı aracın yol tutuşunu ve verimliliğini büyük oranda artırır. Düşük lastik basıncı lastiklerin yolda düzgün bir şekilde tutunamamasına ve özellikle yağmurlu havalarda kaymalara neden olur. Aracınızın doğru lastik basıncını öğrenmek için ilk olarak araç üreticisinin önerdiği lastik basınç değerinden yararlanabilirsiniz.  Lastik basınç ölçüm  cihazı kullanarak,  lastik basıncınızın ne oranda olduğunu öğrenebilirsiniz. Düşük basınç, lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken araç kullanıcısına araç hakimiyeti sağlaması konusunda problemler yaşatabilir.  Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler yol tutuş kabiliyetini minimuma indirir ve direksiyon hakimiyetinde de tutarsızlığa sebep olur. Ayrıca düşük hava basıncı lastiğin aşırı derecede esnemesine,  ısınmasına ve bununla beraber temas yüzeyinin bozularak yol tutuşunun azalmasına sebep olur.

Yüksek Hızda Sürüş

Araç kullanırken yüksek hızda sürüş yapmak tepki süresini azaltır ve bu da sürücülerin ani durumlara daha az tepki vermelerine sebep olabilir. Ayrıca yüksek hızlarda durma mesafesi uzar. Bu da  trafik kazalarına sebep olabilir. Yüksek hızda sürüş yapmak lastikler üzerinde de olumsuz etkiye neden olur. Yüksek hızda sürülen araç lastiklerinde ısınma yaşanabilir. Trafik güvenliği için ortalama sürüş hızının sınırları içinde sürüş yapmak önemlidir. Yüksek hızda kullanılan araç lastiklerinde patlama olduğu zaman sürücü farkına varamayabilir.

Aşırı Yük Taşımak

Taşıma kapasitesi demek bir aracın taşıyabileceği maksimum yük kapasitesi demektir. Araçlarda normal yük kapasitesinin üzerinde fazla yük taşıma aracın sürüş davranışını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bu şekilde yük taşımak aracınızdaki taşıyıcı elemanların hasar görmesine sebep olabilir. Aşırı derecede yüklenmiş bir aks, aracın direksiyon hakimiyetini düşürür ve frenleme süresini uzatır. Bu da sürücü ve diğer araç sürücüleri için büyük tehlikeye zemin hazırlamak demektir. Araç için izin verilen dingil yükü aynı zamanda aracın sürdüğü yollar ile alakalıdır.  Aşırı yüklü bir araç yol yüzeyine zarar verir. Sonuç olarak lastiklerde ısınmaya neden olduğu için lastik ömrü de azalır. 

Yanlış Lastik Seçimi

Her araca takılan lastik ebatı birbirinden farklıdır. Bu ebatlar aracın modeline ve senesine göre de farklılık göstermektedir. Araçların motor gücü ve beygiri birbirinden farklı olduğu için lastik ebatı da birbirinden farklıdır. Araç modeline ve motor gücüne uygun lastik seçimi önemlidir. Taşıtınızın üretim senesinden emin olmadığınız sürece lastik almak için danıştığınız bireyler sizi doğru yönlendiremeyecektir.  Bu gibi durumlarda en güvenilir bilgi araç ruhsatındadır.  Ruhsatınıza bakarak aracınızın modelini ve yaşını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

Yanlış ebatta taktığınız lastikler aracınıza büyük oranda zarar verebilir. Aracınızda takılı olan lastiklere baktınız fakat yazıyı göremediniz.  O zaman yapmanız gereken en doğru işlem aracınızın sol kapı kenarına bakmak olacaktır. Bu bilgi bazı araçlarda benzin depo kapağında yer alabilir. Araç çeşidine göre ideal lastik ebadının belirlenmesi sürüş güvenliği ve performans bakımından oldukça önemlidir.

Lastiklerin Sürekli Aşırı Isınması Patlamasına Neden Olur Mu?

Lastiklerin ısınması farklı sorunlara sebep olabilir. Öncelikle aşırı ısınma lastiklerin ömrünü azaltabilir. Yüksek sıcaklık lastiğin yapısını zayıflatarak çatlaklara ve bu şekilde deformasyona sebep olabilir. Ayrıca aşırı ısınan lastiklerin yol tutuşu sağlıklı olmaz ve frenleme mesafesi uzar. Lastiklerin ısınmasından dolayı lastik hızlı aşınır ve bu durum ömrünün kısalmasına yol açabilir. Isınan lastikler yol tutuşunu olumsuz bir şekilde etkileyerek aracın kontrolünü zorlaştırır ve kazaya sebep olabilir. Lastiklerde aşırı ısınma sonrasında içindeki hava basıncının artması lastik patlama riskine ve pek çok soruna sebep olabilir.

Lastiklerin Aşırı Isınmaması İçin Neler yapılabilir?

Araç lastiklerinin aşırı derecede ısınmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle lastiklerin doğru hava basıncına sahip olduğundan emin olunması gerekir. Ayrıca lastiklere aşırı yük yüklemekten kaçınılmalı ve sert frenlerden uzak durulmalıdır.  Uzun seyahatlerde düzenli olarak mola verilerek lastiklerin soğumasına müsaade edilmelidir. Lastikler düzenli olarak kontrol edilmeli ve lastik bakımı düzenli bir şekilde yapılarak lastiklerin ısınmasının önüne geçilmelidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.