Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?

27-06-2024 14:27
Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?

Mevsim geçişlerinin yaşanması sonucunda lastiklerin nasıl muhafaza edileceği merak söz konusu olur. Bu durumda farklı lastik saklama yöntemleri meydana çıkar. Yazlık ve kışlık lastik değişimi yapıldığında, yedek lastiklerin ne şekilde saklanacağı önceden planlanmalı ve bir daha ki kullanıma lastikler sapasağlam kalmalıdır.

Lastiklerin doğru şartlarda saklanması, kullanım süresini ve performansını ciddi oranda etkiler. Yanlış yöntemle muhafaza edilen lastikler, zamanla işlevini kaybeder ve bu durum da lastiğin ömrünün kısalmasına neden olur. En kötü durum ise lastiklerin doğru muhafaza edilmediğinden ötürü değiştirilmesi gerektiğidir. Fakat doğru şekilde muhafaza ederek ve lastiklerinizi dikkatli bir şekilde kullanarak uzun yıllar boyu lastiklerinizi kullanabilirsiniz.

Aşağıda adım adım lastik muhafaza faktörlerini inceleyebilirsiniz,

1-      Lastiklerinizi depolamadan önce temizleyin

Lastiklerinizi depolamadan önce dezenfektan ve su ile iyice temizleyin. Böylece sezon boyu lastikte biriken kir ve pasın çoğalmasını önlersiniz.

2-       Depolarken lastiklerinizi örtmenize gerek yoktur

Lastiklerinizi muhafaza ederken, onları herhangi bir örtü ile kapatmanıza gerek yoktur. Çünkü lastikler, ozon ve diğer dış etkenlere dayanıklı yapıda üretilmiştir. Hatta örtü ürünleri lastiklerinizi korumak yerine onlara daha fazla zarar verebilir.

3-       Lastikleri paketleyin

Muhafaza edeceğiniz her lastiği ebatına uygun boyutlarda, geniş ve hava geçirmeyen plastik torbalara sarın. Ancak öncesinde torbanın ve lastiğin tamamı ile kuru olduğundan emin olmalısınız. Torbadaki havayı da dışarı almayı kesinlikle unutmayın. Sonra torbanın ağzını sıkıca bağlayabilirsiniz. Dilerseniz piyasada satılan özel lastik taşıma çantalarından da faydalanabilirsiniz.

4-       Lastikleri güneşten koruyun

UV ışınları lastiğin kauçuk bölümlerine ciddi oranda zarar verebilir. Bu nedenle lastiklerinizi depolarken direk güneş ışınına maruz kalmayan alanlarda saklamanız daha ideal olacaktır.

5-       Konumunuzu doğru belirleyin

Lastikleri depolama amaçlı da olsa açık alanda bırakmak hiç doğru değildir. lastiklerinizi serin, havalandırılması iyi ve rutubetsiz ortamlarda muhafaza etmeye dikkat edin.

Lastikler Saklanmadan Önce Nasıl Temizlenmelidir?

Lastik temizliği deterjan, dezenfektan ve özel solüsyonlu su ile gerçekleştirilebilir. Ayrıca temizliği gerçekleştirirken özel lastik fırçalarından yararlanmalısınız. Bu işlem sayesinde yıl boyu lastikte biriken tortu, pislik ve kirleri arındırır. Lastikleri jantları ile beraber muhafaza edecekseniz, jantlara da aynı temizlik işlemini uygulamalısınız. Temizleme işleminden sonra lastikleri muhafaza etmeden önce iyice kuruduklarına emin olmalısınız.

Lastikleri Güneş Işınından Korumak Gerekir mi?

Güneş ışınının lastiğe zararları bir hayli fazladır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, güneş ve UV ışınları lastiğin kauçuk yapısına direkt zarar verir. Bu da lastiğin çok kısa sürede deforme olmasına neden olur. Bu nedenle havalandırması iyi olan serin ve kuru yerlerde lastiklerinizi muhafaza etmelisiniz. Lastiklerin muhafaza edildiği alan 25 derecenin altında ve 35 dereceyi geçmeyecek oda sıcaklığında olmalıdır. Lastikler ısı ile temastan direkt olarak sakınılmalıdır. Isı ve UV ışınları lastiğin yapısını bozacaktır. Basınç düşmesine de neden olan güneş ışını, lastiklerden kesinlikle uzak tutulmalıdır.

Lastiklerin Dikey mi Yatay mı Saklanması Gerekir?

Lastikler dikey ya da yatar bir şekilde saklanabilir. Jantlar takılıysa hem yatay hem de dikey olarak lastikleri muhafaza etmeniz mümkündür. Ancak lastikleri üst üste saklamayı tercih ederseniz, aşırı basıncın önüne geçmek adına her bir lastiğin arasına palet gibi koruyucu malzeme koyabilirsiniz. Lastikleri jant olmadan muhafaza edecekseniz, her zaman dikey olarak muhafaza etmeyi tercih edin. Çünkü lastiklerde jant olmadan yatay bir şekilde depolamak, basınç düşmesine ve lastiğin işlevinin azalmasına neden olacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.