Lastik Yanak Hasarı Nedir?
Lastik yanak hasarı nedir sorusunun cevabını bulmak için öncelikle lastik yanağının ne olduğunu ve nasıl hasar alabileceğini öğrenmeniz gerekir. Lastik yanağı, dış tarafa bakan düz ve pürüzsüz alandır. Lastiğin iç bileşenlerini koruduğu gibi bütünlüğü de korur. Lastik yanağı hasarı; lastiğin iç kısmında ya da dış duvarında kesiklerin oluşması, balon oluşması ya da lastikte düzensizliği ifade eder. Lastik yanağında oluşabilen hasarları gözle tespit etmek son derece kolaydır. eğer lastik yanağının hasar aldığını gözlemlerseniz hiç vakit kaybetmeden en yakın servise başvurmalısınız.
Yukarıda belirttiklerimizden farklı olarak da lastik yanak hasarı bulunmaktadır. Oluşan hasarı lastiğe gelen darbeler belirler. Yanak kısmında hasar bulunan lastik, uzman kişiler tarafından kontrol edilerek en kısa sürede gereken işlem yapılmalıdır. Eğer lastiğinizin yanak kısmında hasar oluştuysa en doğru yöntemin lastiğin değiştirilmesi olduğunu söyleyebiliriz.
En sık karşımıza çıkan lastik yanak hasarlarını ve nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz;
Lastik Yanağında Çizik Oluşması
Lastik yanağında çizik oluşması lastiğin muhtemelen kaldırıma sürtmesinden kaynaklanır.
Lastik Yanağında Kesik Oluşması
Lastik yanağında kesik oluşması sık görülen durumdur. Bu durumda öncelikle kesiğin derinliğini tespit etmek gerekir. Bazı durumlarda kesikler onarılsa da, en güvenli çözüm lastiğin değiştirilmesidir.
Lastik Yanağında Balon Oluşması
Lastik yanağında balon oluşması, aracın kaldırıma çıkması ya da çukura girmesi bu soruna neden olacaktır. Lastik yanağında kabarcık fark ederseniz vakit kaybetmeden lastiği değiştirmeniz gerekecektir.
Lastik Yanağında Delik
Lastik yanağında delik çok sık görülen bir durumdur ve ne yazık ki onarılması mümkün değildir.
Lastik Yanak Hasarı Nasıl Oluşur?
Lastik yanakları çeşitli etkenlerden ötürü hasar görebilir. Bu hasarlar bazen sürücü tarafından geç fark edilebilir. En sık karşılaşılan hasar türlerini yukarıda listelemiştik. Her birinin de sebebi farklı olup, en kısa sürede müdahale gerektiren unsurlardır. Kimi zaman kaldırıma çıktığınızda, çukura girdiğinizde, tümseklerden hızla geçtiğinizde ya da aşırı sürtünmeye bağlı olarak lastik yanaklarında hasar meydana gelebilir. Hasar ilerledikçe, lastiğin iç mekanizması da hasar görecektir. Bu nedenle en kısa sürede lastiğin onarılması gerekir.
Lastik Yanak Hasarının Araç Performansına Etkisi
Lastik yanak hasarının performansa etkisi oldukça fazladır. Araç lastikleri bilindiği üzere, yoldaki tümsekleri etkisiz hale getirme, otomobilin yükünü çekme, aracın yol tutuşunu arttırma ve güvenli frenleme için etkisi büyüktür. Lastikler sürekli yük taşıdığı için de yolda sürtünme meydana geldiği için zamanla yanak bölgesinde hasar görülmesi olası bir durumdur.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere lastik yanağında hasar görülmesi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Lastik yanağındaki hasarın büyüklüğüne göre ve şiddetine göre aracın karşılaşabileceği tehlike boyutu da farklıdır. Gereken müdahale yapılmazsa lastiklerin tamamen kullanılamaz hale gelmesine ve şiddetli kazalara sebebiyet verebilir. Tüm bu etkenlerden ötürü düzenli bakım ve kontrol olmazsa olmazdır.
Lastik Yanak Hasarını Nasıl Önleyebiliriz?
Lastik yanaklarında hasar görülmesi sizi endişeye sokabilir. Ancak sakinliğinizi koruyarak gereken müdahaleyi yapmanızda fayda vardır. Bununla beraber lastiğinizde hasar oluşmasını önlemek için bazı unsurlara dikkat etmelisiniz. Alabileceğiniz bazı önlemler aşağıdaki gibidir.
Darbelere dikkat etmelisiniz
Dikkatsizlik, lastik yanağında hasar oluşmasında büyük bir etkendir. Seyir halindeyken derin çukurlara girmek ya da kaldırıma sürtmek lastik yanağında hasar oluşmasının en büyük sebebidir. Küçük gibi görünen bu arızalar sık meydana gelirse lastikte aşınma meydana gelecek ve zamanla kullanılamaz hale gelecektir. Bunların yaşanmaması için manevralardan kaçınmalı, çukur olan ya da bozuk yollarda daha titiz bir şekilde sürüş sergilemek gerekir.
Doğru lastik basıncı sağlanmalıdır
Yanlış lastik basıncı aracın sürüş performansını ve lastiğin yol tutuşunu ciddi oranda etkileyecektir. Düşük basınç, lastiğin aşırı derece ısınarak erken sürede aşınmasına neden olacaktır. Aynı zamanda yüksek basınç da lastiğin yolla temasını önleyebilir ve bu durumda lastik ömrü kısalmış olur. Düzenli olarak lastik basıncını kontrol etmenizde fayda vardır.
Lastikler temiz tutulmalıdır
Lastikler sürekli taş ve çamurla temas ettiği için bazen gözden kaçan küçük parçalar lastiğe saplanmış olabilir. Bu nedenle lastiğin sürekli olarak temiz kalması en doğru yöntemlerden bir tanesidir.