Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Gelir?

27-06-2024 15:11
Lastik Üzerindeki Yazılar Ne Anlama Gelir?

Lastik üzerindeki rakamların anlamı pek çok sürücü tarafından merak edilen bir konudur. Aracınıza uygun en doğru lastiği bulabilmeniz açısından lastik üzerindeki yazıların anlamı oldukça önemlidir. Bu değerleri okumayı ne kadar iyi bilirseniz o kadar iyi şekilde lastik seçimi yapabilir, bunun dışında diğer lastik türlerini de daha kolay şekilde anlayabilirsiniz.

Lastik Üzerindeki Yazıları Anlamak Neden Önemlidir?

Lastik üzerindeki yazıların anlamı yukarıda da bahsettiğimiz gibi son derece büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bu değerler, aracınız için lastik satın alacağınız zaman sizi yönlendirir. Lastiğin üzerinde yer alan bazı kavramlar lastiğin boyutunu gösterirken, bazıları da taşıyabileceği yük kapasitesini gösterir. Bu nedenle aracınızın hangi lastiğe sahip olması gerektiğini bu birimlerden anlayabilirsiniz.

Doğru lastik temin etmediğiniz sürece aracınızdan verim alamayacağınız gibi olası kazalara da davetiye çıkarmış olursunuz. Bunun için lastik satın alırken üzerindeki terimlerin anlamını bilmeli, böylece en doğru lastiği satın almalısınız.

Lastik Üzerindeki Rakamlar Ne Anlama Gelir?

Aracınızın lastiği üzerinde ya da lastik satın alacağınız zaman yepyeni lastiğin üstünde hiç aşikar olmadığınız terimler yer alıyor olabilir. Peki, nedir bu terimlerin anlamı? Aşağıda küçük bir örnek üzerinden lastik üzerinde yazan rakamların ne anlama geldiğini açıklayabiliriz;

175/75 R/ 20 92 T yazdığını varsayarsak;

·        175; milimetre bazında kullanılan lastik genişliği olarak tanımlanır.

·        75; Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine yüzde üzerinden oranıdır.

·        R; Lastiğin telli olduğunu gösteren işarettir.

·        20; lastiğin iç çapı yani jant ölçüsüdür. Kullanıldığı birim ise inç olarak hesaplanır.

·        92; Lastik üzerindeki yük endeksi olarak tanımlanır.

·        T; Uluslararası maksimum hız sınırı işaretidir.

Daha önce bahsettiğimiz gibi bu terimlerin anlamını bilirseniz, araç sürüşünü bu doğrultuda yapabilir, daha güvenli sürüş seçeneklerini deneyebilirsiniz. Lastiğinizin en boy oranını ve diğer kapsamlı bilgileri bu kodlar sayesinde anlayabilirsiniz.

Lastik Üzerindeki Harfler Ne Anlama Gelir?

Lastik üzerinde farklı harf terimleri de bulunur. Bu harflerin anlamları da aşağıdaki gibi sıralanabilir;

·        TL: iç lastiksiz (dubleks)

·        TT: Tube-Type (iç lastikli)

·        RF: Rein-Force (güçlendirilmiş)

·        XL: Extra Load (Daha fazla yük)

Bu terimlerin yanı sıra lastiğin etrafında kar işareti varsa, bu o lastiğin kış lastiği olduğunu gösterir. Harfler üzerinden lastiğin hız sınıfı da gösterilir. Örneğin 98V gibi örnek verilebilir. Harflere göre hız sınırı da şu şekildedir;

·        J Harfi; 100 km/saat

·        K harfi; 110 km/saat

·        L harfi; 120 km/saat

·        T harfi; 190 km/saat

Bu terimlerin anlamlarına bakarak lastiğinizin maksimum yapabileceği saatteki hızı görebilirsiniz.

Lastiğin Üretim Yılı Nasıl Anlaşılır?

Lastiğin üretim yılı, lastiğin yanağında bulunan DOT (Department of Transportation) koduyla belirlenir. Bu kod, genellikle lastiğin yanağında yer alan bir dizi harf ve rakamdan oluşur. DOT kodunun son dört rakamı, lastiğin üretim tarihini gösterir. Bu rakamların ilk iki hanesi üretim haftasını, son iki hanesi ise üretim yılını ifade eder. Örneğin, "1822" kodu, lastiğin 2022 yılının 18. haftasında üretildiğini belirtir. Bu bilgi, lastiklerin yaşını ve performansını değerlendirmek için oldukça önemlidir.

Lastiklerin üretim yılı, güvenlik ve performans açısından büyük bir öneme sahiptir. Eski lastikler, zamanla elastikiyetini kaybedebilir ve yol tutuşu, frenleme ve sürüş konforu gibi kritik performans özelliklerinde azalmalar meydana gelebilir. Bu nedenle, lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve belirli bir yaşın üzerindeki lastiklerin değiştirilmesi önerilir. Genellikle, lastik üreticileri 6-10 yıl arası bir süre içinde lastiklerin değiştirilmesini tavsiye eder. Bu süre, lastiğin kullanım koşullarına ve saklama şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Yaz lastiği veya kış lastiği almadan önce bu gibi bilgilere dikkat etmek oldukça önemlidir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.