Lastik Tamiri Yama Yapılabilir Mi? Yapılmalı Mı?

01-05-2024 14:29
Lastik Tamiri Yama Yapılabilir Mi? Yapılmalı Mı?

Eğer lastiğinizi gördüğünüz zaman son bıraktığınız zaman dilimine göre anormal bir şekilde indiğini fark ettiğinizde bunun iki nedeni olabilir; ilki lastiğinizin basıncının hava şartlarından dolayı düşmesi ikincisi de lastikte fiziki bir darbe ya da farklı bir cismin etkisiyle patlama durumudur. Eğer lastiğiniz az bir hasar görmüş ve diğer lastiklere kıyasla iniyor fakat farkı uzun vadede belli oluyor olsa dahi kesinlikle bu iki durumda da hasar gören ya da patlamış lastiğinizi tamir ettirmeniz sürüş güvenliği bakımından son derece önemli bir durumdur. Bunun için lastik tamiri veren firmalardan hizmet almanız gerekir.

Lastikte hava kaçağı olması, lastik basıncının azalması ve aracın yol tutuşunun zayıflamasına sebep olur. Lastikteki çivilere bağlı oluşan delinmeleri gidermek için, lastik çivi deliği lastik yaması tercih edilebilir. Lastik çivi deliği yaması, lastikteki deliği kapatıp hava kaçağını oluşmasını engeller. İç lastik yaması, deliği doğru bir biçimde uyguladığınız zaman oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak, yama eğer yanlış uygulanırsa, delik tekrardan  açılabilir.

Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?

Lastiklerin kullanım süresi montaj işlemi itibariyle 4-6 sene arasındadır. Şüphesiz ki bu değerler, kullanım şekliyle de direkt olarak orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi etkenler elverişliyse lastiklerinizi 6 sene gibi bir süre içiniz şekilde bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yol koşulları gibi sebeplerden dolayı aracın lastiği patlayabilir. Lastik patladığı zaman tamiri mümkün olan bir parçadır. Elbette ki her zaman tamiri mümkün de olmayabilir. Böyle durumlarda lastiğin değişmesi gerekir.

Lastik patladığında eğer varsa yedek lastik takarak yolunuza devam edebilirsiniz. Lastik tamir servisine patlak lastiğinizi götürdüğünüz zaman yapacakları ilk işlem, lastiğin patlak yerini tespit etmektir. Lastikteki patlak kısmı yanak kısmında ise tamir çok zordur . Yanak bölümünde patlak yoksa kısa sürede tamir edilebilir. Lastik tamir aşamaları şu şekildedir;

·         Lastik janttan ayrılır.

·         Lastikteki patlak bölümün içeriden taşlanması yapılır.

·         Yama parçası patlak bölgeye yapıştırılır.

·         Yama parçasına taşlama  yapılır ve oraya işlenir.

·         Lastik tekrar  janta takılır ve son kontrol yapılır.

·         Son olarak balans ayarları yapılıp yerine takılır.

Özellikle kış mevsimi öncesi ve yaz mevsimi öncesinde yani mevsim geçişlerinde lastik kontrollerinin yapılması gerekir. Yapılan kontrollerle lastikte bir sorun tespit edilirse lastik değişiminin yapılması gerekir. Aynı zamanda yazın yaz lastiği ve kışın da kış lastiği kullanmak, arabanın daha iyi performans göstermesi, lastiklerin daha uzun süre kullanımı ve güvenli sürüş açısından gereklidir.

Yama Uzun Süre Dayanır Mı?

Hava kaçağının olduğu bölgeye sızdırmaz bir madde uygulayıp, hava kaçağı kapatılan lastiğe yamalı lastik adı verilir. Lastiğe genel olarak fazla zarar vermeyen çivi, vida, raptiye şeklinde sert bir cismin batmasıyla lastikte meydana gelen küçük deliklere yama yapılması uygundur. Bir lastiğe yama yapmak için lastiği araçtan tam olarak çıkartmak gerekir. Bundan dolayı lastiğin sökülmesi ve yama yapılması için bir çok alete ihtiyaç vardır. Yama işlemini bu alanda profesyonel tamircilere yaptırmak en mantıklı ve doğru seçenektir. Düzgün bir şekilde yama yapılan bir lastik, uzun süre konforlu bir şekilde araç kullanımına izin vermez. Yama yapılan lastikle güvenli bir sürüş gerçekleştirmek için bilinmesi gereken şeyler vardır.

Yapa, tıpaya kıyasla çok daha güçlü bir onarımdır. Ancak bir yan duvar üstünde ya da yakınında lastiğe yama yapılması doğru değildir. Lastik yaması sadece ne yaptığından emin olan eğitimli bir teknisyen tarafından yapılırsa başarılı sonuç verir. Lastiğinizin yamalanması söz konusu ise ya da bir hava kaçağı olduğunu anladıysanız, lastiğinizi kısa zamanda tamir ettirmek için lastik teknisyenleriyle iletişime geçmeniz gerekir..

Birkaç yüz metreyi aşan sürede patlak lastiği kullandıysanız, lastiğinizin yan duvarları mutlaka zarar görecektir. Böyle bir durum söz konusuysa, yan duvarlar birbirlerine sürtünüp hasar oluşabilir. Bu hasar, lastiğin etrafında bulunan yumuşak dokunun aşınmasına sebep olabilir. Lastik yanağında bir hasar tespiti söz konusu ise lastiğe yüksek hava basıncı uygulanması tavsiye edilmez. Yüksek hava basıncı uygulanması lastiğin patlama ihtimaline sebep olabilir. Lastik araç konusunda en önemli parçalardan biridir ve mutlaka rutin kontrolleri yapılmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.