Lastik Rotasyonu: Düzenli Rotasyonun Lastik Ömrüne Etkileri

01-05-2024 13:23
Lastik Rotasyonu: Düzenli Rotasyonun Lastik Ömrüne Etkileri

Lastik rotasyonu, bir aracın lastiklerinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde lastiklerin düzensiz aşınmasının önüne geçilmiş olabilir. Bu sayede hem aracın performansı artmış olur hem de lastiklerin daha uzun ömürlü olması sağlanır. Lastik rotasyonu işleminde genelde ön lastikler arkaya, arka lastikler öne takılır. Bununla beraber sağ ve sol lastiklerin değiştirilmesi gibi de uygulama yapılabilir. Lastik rotasyonu, tekerleklerin eşit orantıda aşınmasını sağlar ve sürüş güvenliğini arttırır. Ancak lastik rotasyonu bir kereliğine değil düzenli olarak yapılmalıdır. Bu işlem aracın yakıt tasarrufu sağlamasına da yardımcı olur. 

Lastik Rotasyonu Nedir?

Lastik rotasyonu, araç lastiklerinin belli bir düzen içinde değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Bu işlem lastiklerinin yıpranma ve aşınma sürelerinin dengeli olmasına yardımcı olur. Genelde ön ve arka tekerleklerin farklı aşınma derecesine sahip olması sebebi ile yapılan bir işlemdir. Bunun için de daha çok ön ve arka tekerlerin değiştirilmesi prensibi uygulanır. Rotasyon sayesinde lastiklerin ömrü uzatılır, sürüş performansını iyileştirir ve güvenliği arttırır. Belli bir kilometre bazında ya da yıllık olarak rotasyon gerçekleştirilmelidir.

Lastik Rotasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Lastik rotasyonunun araç lastiklerinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi işlemi olduğunu belirtmiştik. Bu uygulama lastik ömrünü uzatmayı amaçlar. Rotasyon uzman ekipler tarafından gerçekleştirilir. Lastiklerin durumuna göre sağ-sol ya da ön-arka değişikliği yapılır. Bu işlemi gerçekleştirirken araç firmasının belirlediği rotasyon değerlerine göre değişiklik yapmak en doğrusudur. Bunun için profesyonel hizmet almak şarttır. Bilinçsiz bir şekilde yapılan rotasyon işlemi tekerleklere ve aracın diğer aksamlarına zarar verebilir.

Lastik Rotasyonu Şart mıdır?

Lastik rotasyonu lastiklerin düzenli bir şekilde değiştirilmesini gerektirir. Bu işlem lastiklerin düzenli bir şekilde aşınarak lastik ömrünü uzatmayı ve araç performansını geliştirmeyi amaçlar. Araç sahibi lastik rotasyonunu 8.000 ve 10.000 kilometrede bir gerçekleştirmelidir. 6 ayda bir de rotasyon gerçekleştirilebilir. Fakat aracın kullanım koşulları, kullanıldığı iklim, sürüş tarzı ve lastik türü gibi faktörler lastik rotasyon süresini değiştirir. Neden lastik rotasyonu gerektiğini şu şekilde açıklayabiliriz;

·         Arabanızın motoru ön kısımda yer alıyorsa ön lastikler büyük ihtimalle arka lastiğe göre daha çok ağırlık taşır. Durum böyle olunca ön lastikler daha çabuk aşınacaktır.

·         Aracınızı ağırlıklı olarak çakıllı yolda ya da arazide kullanıyorsanız lastikler şehir içi sürüşlere nazaran daha çok aşınacaktır.

·         Pek çok otomobil markasında frenleme çoğunlukla ön lastiklerdedir. Bunun için ön lastiklerde arka lastiklere nazaran daha fazla aşınma olur.

·         Kötü lastik ayarı aşınma için ekstra nedendir. Bu nedenle lastik rotasyonu aracın güvenliği için son derece önemlidir.

Lastik Rotasyonu Faydaları

Lastik rotasyonu faydaları oldukça fazladır. Lastik rotasyonu sayesinde yük tek bir yöne binmez. Tüm lastikler eşit bir şekilde aşınarak gerekli şekilde yol tutuşunu sağlar. Lastiğin yolculuk esnasında patlama riski de azalmış olur. Lastik rotasyonu aracın yolu daha dengeli şekilde tutmasına yardımcı olur. Sürüş esnasında oluşabilecek titreşimlerin de etkisi azaltılmış olur.

Lastik rotasyonunun bir diğer faydası ise yakıt verimliliğidir. Düzenli bir şekilde aşınan lastikler aracın yakıt tüketimi konusunda verimlilik sunar. Böylece kullanıcılara ekonomik bir çözüm sunar ve çevresel kirliliği de önler.

Lastikler Neden Aşınır?

Lastiklerin neden aşındığına dair pek çok farklı sebep mevcuttur. Bu sebepler arasında şunlar yer alır;

·         Sürüşe uygun olmayan yollar

·         Kötü hava şartları

·         Yanlış sürüş teknikleri

·         Lastiklere bindirilen fazla yük miktarı

·         Lastiklerdeki basıncın yeterli miktarda olmaması

Bu etkenlerin lastiklerin aşınmasında büyük bir etkisi vardır. Bu durumlar etkense eğer daha sık aralıklarla lastik rotasyonu yapılmalıdır. Örneğin aracı az kullanıyorsanız, düz yolda kullanıyorsanız ve doğru sürüş tekniklerini uyguluyorsanız bir yılda bir lastik rotasyonu yaptırırken yukarıdaki faktörler geçerliyse 6 ayda bir lastik rotasyonu yaptırmalısınız.

Lastik rotasyonu işlemini yaptırırken alanında uzman kişilere yaptırmalısınız. Ayrıca lastik rotasyonu yaptırırken işini ehli ile yapan firmaları tercih etmelisiniz. Yanlış yapılan rotasyon lastiklerinize daha ciddi düzeyde zarar verebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.