Lastik Patladığında Ne Yapılmalıdır?

20-06-2024 13:05
Lastik Patladığında Ne Yapılmalıdır?

Lastik patlamasının pek çok nedeni olabilir. Lastiğin herhangi bir nedenden ötürü delinmesi, lastiğin patlamasına yol açabilir. Bu durumlarda lastik patladığında ne yapmanız gerektiğini bilirseniz panik yaşamanıza gerek kalmaz. Lastik patladığında yapılması gerekenler içeriğimizin devamında sizlerle paylaşılacaktır.

Ne yapmanız gerektiğinden önce lastik patlamasının meydan geldiğini anlayabileceğiniz etkenleri şu şekilde gösterebiliriz;

·        Direksiyonun yavaş hareket ediyor olması

·        Yavaş seyir ederken araçta belirgin sürtünme olması

·        Tek yöne doğru devam eden çekiş olması

·        Viraj dönerken lastiklerden normalin üstünde ses gelmesi

·        Lastik basıncı düzeninden gelen uyarı

·        Araca bakıldığında oturuş pozisyonunda olmaması

·        Deforme olmuş lastik görünümü

Bu durumlar ile karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey lastiğinizi değiştirmek olacaktır.

Lastik Patlaması Durumunda Yol Kenarında Nasıl Güvende Kalabilirsiniz?

Yolda seyir halindeyken lastiğiniz patladığında paniğe kapılmanız normaldir fakat hiç endişeye kapılmadan, lastiğin patladığını anladığınız anda yapmanız gereken ilk şey müsait bir alanda aracı sağa çekmek olacaktır. Sonrasında eğer yedek lastiğiniz varsa hemen lastiği değiştirmelisiniz. Ancak yedek lastiğiniz yoksa mutlaka çekici ya da oto kurtarma firmalarından destek almalısınız.

Kazaların pek çoğu lastik patlamasından ötürü meydana gelir. Bazen lastiğin patladığını biraz geç fark edebilirsiniz ancak aracınızı tanıyorsanız en ufak belirtide lastiğin patladığı aklınıza gelebilir. Yukarıda lastik patlamasına işaret olan etkenleri göz önünde bulundurarak gereken müdahaleyi yapabilirsiniz.

Aracınızı müsait alanda sağa çektikten sonra etrafınıza ikaz işaretlerini koyabilirsiniz. Böylece bir sıkıntı olduğu için yol kenarında durduğunuzu diğer sürücülere göstermiş olursunuz. Sonrasında size yardımcı olabilecek birileri varsa arayarak yardım alabilirsiniz fakat bu durumlarda en garanti yöntem profesyonel hizmet almak olacaktır. Lastiğin değişimi gerçekleştirildikten sonra son kontrolleri yaparak aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.

Lastik Değiştirme Aletleri Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Lastik değiştirmek için ekipmanlar aşağıdaki listede gösterilmiştir. Bu ekipmanları daima aracınızda bulundurmanız size pek çok avantaj ve zaman kazandıracaktır.

·        Çapraz anahtar ya da lastik anahtarı; lastiği takıp çıkarmak için gereklidir.

·        Kriko; aracı yukarı kaldırmak amacıyla kullanılır. Krikoyu doğru yerde saklamayı unutmayınız.

·        Teleskopik taşıma kolu; ağır tekerlekleri taşımak amacı ile kullanılır, özellikle ağır tekerleklerde sürücülere büyük kolaylık sağlar.

·        Tekerlek takozları; diğer tekerleklerin hareket etmesini önlemek amacıyla kullanılır. Araç güvenliğini arttırmak için takozları doğru konuma yerleştirmelisiniz.

·        Üçgen reflektör; diğer sürücülerin sizi fark etmesi için kullanılır.

·        Eldiven ve emniyet gözlüğü; kişisel koruyucu ekipmanlar, lastik değişiminde olası kazalardan korunmanıza yardımcı olur.

Lastik değiştirme işlemi esnasında bu ekipmanları doğru biçimde kullanarak güvenliğinizi arttırabilirsiniz. Ancak lastik değiştirme konusunda herhangi bir tecrübeniz yoksa veya nasıl olacağını bilmiyorsanız, yeterli ekipmanınız yoksa uzmanlardan destek almanızda fayda vardır.

Lastik Değiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Lastik değiştirirken dikkat etmeniz gereken özellikler şu şekildedir,

·        Öncelikle araç özelliklerine dikkat etmelisiniz. Çünkü her araç lastiği ve değiştirme yöntemi farklıdır. Bu nedenle aracın kullanım kılavuzunu dikkatlice okumalısınız. Böylece doğru lastik basıncını ve lastikleri nereye yerleştirmeniz gerektiğini iyi anlamış olursunuz.

·        Lastik değiştirmeden önce güvenli alan seçimi yapmalısınız. Öncelikle geniş bir alana ihtiyacınız olacaktır. Aracınızı düzgün ve düz zemine çektiğinizden emin olduktan sonra el frenini çekmeyi unutmamalısınız.

·        Lastik değiştirirken güvenlik ekipmanlarını mutlaka barındırmalısınız. Güvenlik eldiveni ve gözlüğü olmazsa olmaz ekipmanlar arasında yerini alır. Bu ekipmanlar sayesinde kendinizi olası kaza ve yaralanmalardan kurtarabilirsiniz.

Siz de bu etkenlere dikkat ederek aracınızın lastiğini güvenle değiştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.