Lastik Montajı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

24-06-2024 13:57
Lastik Montajı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç lastiklerinin hammaddesi kauçuk iplik şeklinde çelik malzemelerden imal edilen kompozit bir maddedir. Araç lastiğinin görevi yük taşımak, hareketi başlatıp ve durdurmak gücün iletilmesine  yarayan zemin ile araç arasındaki süspansiyon görevini üstlenen en önemli parçalardır. Araç lastiklerini değiştirmeye karar verdiğinizde doğru lastik seçiminde bulunmanız gerekir. Aracınıza en uygun lastiği belirledikten sonra diğer önemli aşama ise lastik montajıdır. Lastik montajı ustalık gerektiren bir iştir. Kendi kendinize yapmak yerine lastik bayilerinden ya da servislerinden yardım alabilirsiniz. Lastik değişimi esnasında bazı montaj talimatları yer alır. Lastik montajı, işinde uzmanı profesyonel biri tarafından yapıldığı zaman müşteri güvenliği açısından önemlidir. Lastik montaj esnasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir.

Montaj esnasında kullanılan aletlerin hasarlı olmaması

Montaj yapılırken lastik üreticilerinin uyarılarına ve kullanım kılavuzuna göre hareket etmek

Lastiğe hava basıncı yapılırken fazla yakın durulmaması

Montaj esnasında sizi güvende tutacak iş ayakkabısı ve beraberinde iş gözlüğü ve kulak tıkacı kullanmak

Lastik montajı yapılmadan önce kontrol edilerek bir hasarını olup olmadığı teyit etmek

Lastik montajı sonrası kontrol etmek

Lastik Yönünü ve Dönüş Yönüne Dikkat Etmek

Araç lastiklerinin doğru yönde dönmesi sürüş güvenliği için önemlidir. Lastiklerin yan tarafı da yer alan ok ya da yuvarlak işarettir.  Lastiğin dönme yönünü gösterir doğru dönme yönüne sahip olan araç lastikleri optimum performans ve güvenlik sağlar. Lastiklerin doğru dönme yönünde takılması için öncelikle lastik üzerinde yer alan dönme yönü işaretlerine dikkat etmek gerekir. Lastiklerin yan kısımlarında çoğunlukla bir ok işareti yer alır.  

Bu oklar lastiğinizin hangi yönde döneceğini belirtir.  Lastiğin doğru dönme yönüne dikkat edilmesi lastik ömrünü uzatır ve yol tutuşunu güvenli hale getirir.  Yanlış dönme yönüne sahip olan araç lastikleri yol tutuşunda azalma ve fren mesafesinin uzanmasına sebep olabilir.  Özellikle kaygan ve ıslak zeminlerde bu durum daha tehlikeli hal alabilir. Bu sebeple lastiklerin doğru dönme yönüne sahip olduğundan emin olmak sürüş güvenliği bakımından çok önemlidir.

Lastik Basıncını Kontrol Etmek

Lastik basıncının doğru oranda olması güvenlik, lastik sağlığı ve aynı zamanda yakıt tasarrufu bakımdan büyük önem taşır. Lastik basıncının gerektiğinden daha az ya da daha çok olması aracın yol tutuşunu lastiğin performansını ve dayanıklılığını olumsuz bir şekilde etkilerken bu durum aynı zamanda ciddi kazalara neden olabilir. Düşük basınç lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken kullanıcıya araç hakimiyeti sağlaması konusunda problemler yaşatabilir.  Düşük hava basıncı olarak kullanılan lastikler yol tutuş kabiliyetini en aza indirir ve direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa sebep olur.  Lastikler de düşük hava basıncı lastiklerde aşırı esneme yaparak ısınmasına ve bununla beraber temas yüzeyinin bozularak yol tuşunun en aza indirilmesine sebep olur. Tüm bu sebepler trafik kazalarının meydana gelme riskini çoğaltır.

Bijon Somunlarını Doğru Torkla Sıkmak

Tork anahtarı hem lastiği değiştirmek hem de somunları yeniden sıkmak için vazgeçilmez bir parçadır.  Bijon cıvatalarını ancak bir tane kullanıyorsanız doğru şekilde sıkabilirsiniz. Lastikleri sıkmanın anahtarı tork değeridir.  Bu  her araba ya da jant için ön görülmüştür ve bijonları sıkarken ne kadar kuvvet kullanılması gerektiğini belirler.  Bu değer cıvataların sürüş esnasında maruz kaldıkları gerilimleri dayanabilmeleri ve lastiğin güvenli bir şekilde yerinde tutmaları için korunmalıdır.  Vidaları yeterince sıkı olmazsa  sürüş esnasında gevşeme olabilir. Çok sıkı olursa  dişler sıyrılma yapabilir, ya da hasar görebilir.  İşte burada bijon somonlarını doğru torkla sıkmak önemlidir. Doğru işlem yapmak için alet üzerindeki değeri ayarlamak ve ardından kolu serbest bırakmaktır. Sıkma torkuna ulaşıldığı zaman anahtar da net bir tıklama duyulur ve hissedilir.

Lastik Balans Ayarını Yapmak

Lastik balans ve rot ayarı çoğunlukla karşılaşılan aracın farklı bileşenlerini ilgilendiren bir konudur. Lastik balans ayarı yaptırmak sürüş güvenliği ve sürücülerin rahatı bakımdan önemli bir husustur. Lastik balans ayarı aracın lastiğinin her bir bölümünün aynı ağırlıkta olmasını sağlayarak yolculuk esnasında dengeli bir şekilde dönmesine olanak sağlar.  Lastiğin balans ayarının doğru bir şekilde yapılmış olması aracın yolculuk halinde giderken titremesini ve aracın direksiyon parçalarını süspansiyonları ve farklı parçaların erken aşınmasını engeller.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.