Lastik Dişlerinin Aşınma Nedenleri Nelerdir?

24-06-2024 14:13
Lastik Dişlerinin Aşınma Nedenleri Nelerdir?

Araçların yol tutuşu aşamasında önemli bir görevi olan lastiklerin zamanla aşınması durumu karşımıza çıkar. Çoğunlukla rot ayarı bozuk araçlarda lastik aşınması sık görülür. Aynı zamanda lastiklerin belirli bir kullanım ömrü olduğundan dolayı, lastiklerin kullanımında son kullanma tarihinin dikkate alınması gerekir. Lastik dişlerinin aşınma nedenlerini genellikle dış etkenler ve sürücü kullanımı olarak ikiye ayırmak mümkündür. Yolların lastik dişlerinin aşınmasında büyük etkileri bulunur.

Eğer yollar istenilen özellikleri taşımıyor ise bu durumda lastiklerin dişleri daha kolay aşınır ve daha kısa sürede değişimi gerekir. Aynı zamanda lastiklerin uzun süre bozuk yollarda sürülmesi ayarlarının bozulmasına da sebep olabilir. Aracın ön düzeninde sorunlar varsa rot ayarı doğru olmayacak ve açılarda problem olduğu için lastiklerin aşınmasına sebep olacaktır. Lastikler de aşınma mevcutsa öncelik rot ayarı yapan bir yere gidilmesi ve aracın kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca 4 mevsim lastik seçerek bu gibi sorunlardan daha az etkilenebilirsiniz.

Lastik Dişlerinin Aşınması Ne Anlama Gelir ?

Genellikle Yeni bir araç lastiği 8-9 milim arasında diş derinliğine sahip olur. Zamanla değişen bu milimetreler lastik kullanımı ömrü ile eş zamanlı olarak ilerle. Lastik diş derinliği standartları sürücülerin ve diğer yol kullanıcıların güvenliğini sağlamak amacıyla belli bir standart da olması gerekir. Lastiklerin diş derinliğini düzenli aralıklarla kontrol etmek araç bakımının önemli bir parçası olarak düşünülmelidir. Çünkü diş derinliği lastiğini aşınma seviyesini belirler. Bu sebeple belirli aralıklarla bu durumu kontrol etmek ve güvenilirlik seviyesine uygun olup olmadığı kontrol etmek önemlidir. Lastik dişlerinin aşınması demek lastiğin kullanım ömrünün dolması demektir.  Bu durumda güvenli bir sürüş yapmak için lastik diş derinliğinin belirtilen standartlarda olması önemlidir.

Ayrıca aşınmış lastiklerin performansa etkisi yeni lastiklere göre düşük olacaktır. Çünkü diş derinlikleri yol tutuş konusunda önemlidir. Lastik dişlerinin ölçüm yapmak için öncelikle lastiğin dişine ölçerinizin probunu dik bir açıyla yerleştirin ve daha sonra probu lastiğin en düşük noktasına kadar indirin bu ölçümü okuyun.  Bu ölçüm ile lastik diş derinliğinizi kesin ölçüsünü öğrenebilirsiniz. Diş derinliğini öğrenmenin en kısa yöntemlerinden bir tanesi ise lastik oluklarında yer alan sırt aşınma göstergelerin kontrol edilmesidir. Aşınma göstergeleri lastik çevresine eşit aralıklarda yer alır ve lastikler bu çukurlara aynı seviyede geldiğinde minimum derinliğe ulaşıldığını ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir.

Aşınmış Lastiklerin Araç Performansına Etkisi Nedir ?

Araç lastiklerinin aşınması sürüş güvenliği üzerinde etkili olan bir faktördür. Uzun süreli kullanım hava koşulları ve yol koşulları lastiklerin aşınmasına sebep olur. Lastiklerdeki aşırı aşınma yol tutuşunu etkiler ve kavrama yeteneklerini olumsuz bir şekilde etkiler. Bu nedenle düzenli olarak lastiklerinizi kontrol etmeli ve gerekli durumlarda lastiklerinizi değiştirmeniz gerekir.

Lastiklerin aşınması zamanla gerçekleşen bir olaydır ve aşınma yaşandıkça performansları da düşer. U ve ışınları sıcaklık değişiklikleri ve uzun süreli kullanım lastiklerin aşınmasına sebep olabilir.  Her ne kadar kaliteli bir lastik olsa da 5 ile 6 seneden daha eski olanları değiştirmeniz önemlidir. Aşırı aşınmış lastiklerde, yolculuk esnasında beklenmedik bir patlama ya da delinme gibi durumlar yaşanması kaçınılmazdır. Bu nedenle yedek lastiğinizi düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır.  Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda yedek lastiğinizi kullanarak yolculuğunuzu devam ettirebilirsiniz.

Yanlış Hava Basıncı Lastik Aşınmasını Nasıl Etkiler?

Araç lastik hava basıncının fazla olması ya da az olması lastiklerin daha kısa sürede aşınmasına neden olmaktadır. Ayrıca az hava basıncına sahip lastiklerde olduğu gibi fazla hava basıncına sahip lastiklerde  yol tutuş sorunları yaşanmaktadır.  Düşük lastik basıncı yol tutuşuna etki edeceğinden viraj alma ve aracı yönlendirme konusunda sıkıntılar ile karşılaşırsınız. Ayrıca bununla beraber lastik ideal şekilde yere basmadığında fren mesafesi uzar lastik tüketimi artar ve lastik düzensiz şekilde aşınarak lastiğin ömrü kısalır. Yanlış hava basıncı lastiklerin ömrünü kısaltır. Aracın ağırlığına uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre lastik hava basıncı değişmekte olup uygun hava basıncını yapmak önerilir. Lastik hava basıncı sadece yük taşıma kapasitesini etkilemekle kalmaz aynı zamanda aracın hız performansında da önemli şekilde etkiler. Lastikler yetersiz şişirildiği zaman yuvarlanma direncini arttırarak aracı ileriye taşımak için daha fazla enerji harcar. Bu da daha fazla yakıt tüketimi demektir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.