Lastik Bakımının Püf Noktaları: Uzun Ömürlü Kullanım İçin İpuçları
Lastikler otomobillerin en önemli parçalarından bir tanesidir bu nedenle lastik bakımı son derece önemlidir. Lastik bakımı aracınızın size daha güvenli sürüş sağlaması için büyük bir öneme sahiptir. Lastiklerinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacak birtakım ipuçları aşağıda başlıklar halinde gösterilmiştir;
1- Lastik Basıncı Düzenli Olarak Kontrol Edilmelidir
Lastik basıncı doğru olduğu zamanlarda lastik daha düzgün bir şekilde aşınır hem de yakıttan da tasarruf sağlar. Bu nedenle aracınızın kullanım kılavuzunda yer alan talimatlara ayak uydurarak basıncı düzenli bir şekilde kontrol etmelisiniz.
2- Lastik Rotasyonunu Yaptırın
Lastik rotasyonu, lastiklerinizin düzenli bir şekilde yerini değiştirmeniz demektir. Bu işlem lastiklerin daha düzenli bir şekilde aşınmasını sağlarken bir yandan da ömrünü uzatır. Ancak rotasyon işlemini kesinlikle tek başınıza yapmamalısınız. Güvenilir ve uzman firmalardan destek almalısınız.
3- Düzensiz Aşınmaları Takip Edin
Lastiklerinizde düzensiz bir aşınma görüyorsanız buna sebep olan sorunları çözebilmek için ilgili işlemleri yapmalısınız. Çünkü düzensiz lastik aşınması lastiklerin ömrünü kısalttığı gibi güvenlik açısından da büyük risk oluşturabilir.
4- Yazlık ve Kışlık Lastik Değişim Zamanlarını Unutmayın
Mevsim değişikliklerinde lastiklerin değiştirilmesi son derece önemlidir. Dört mevsim lastik kullanıyorsanız durum farklıdır fakat yazlık ve kışlık lastik kullanıyorsanız uygun iklim koşullarında doğru lastiği kullanmalısınız.
Araçlarda Lastik Kullanım Ömrü
Araç lastikleri belli bir kullanım ömrüne sahiptir. Lastik kullanım ömrü kullanılan lastik markasına, lastikte kullanılan malzemeye, aracın kilometresine, sürüş koşullarına ve lastiklere genel olarak nasıl bakıldığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak ortalama olarak bir lastiğin kullanım ömrü 40.000-100.000 kilometre arası değişiklik gösterir.
Otomobil yolu düzgün bir şekilde tutmuyorsa ve ıslak zeminlerde aracın çekişinde azalma olduysa muhtemelen lastiğinizin ömrü tükenmek üzeredir. Bu durumlarda da hiç vakit kaybetmeden lastiğinizi değiştirmekte fayda vardır. Araçlarda lastik diş aralığı minimum 1,6 mm olmalıdır. Eğer lastiğin diş derinliği bu seviyenin altına düştüyse bahsettiğimiz sorunlar meydana gelecektir.
Lastik Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Lastik bakımının püf noktaları aşağıdaki gibi listelenebilir;
1- Lastiklerinizi gün içinde ya da gün aşırı kontrol etmelisiniz. Bu kontrol sayesinde lastiğinize yabancı madde sıkışma ihtimalini, lastiğin patlamış olma ihtimalini ve patlamış olmasını önler. Böyle bir durum görmeniz durumunda vakit kaybetmeden en yakın yetkili servise gitmelisiniz.
2- Yedek lastikler de dahil olmak üzere tüm lastiklerinizin kontrollerini ayda bir kere gerçekleştirin. Özellikle doğru basınç ayarı lastiğinizden en iyi performansı alarak güvenli sürüş sağlayabilirsiniz.
3- Basınç kontrolünü sabah erken saatlerde yapmalısınız. Çünkü en doğru basınç değeri henüz soğuk ve çalışmamış arabada doğru gösterir.
4- Lastiğin diş derinliğini düzenli bir şekilde kontrol edin. Lastik olukları ve yanağı arasındaki çıkıntıyı sık sık kontrol ederek lastiğinizin değişim zamanının kontrol edebilirsiniz. Diş derinliği ile lastik sırt orantısı makul seviyenin altına indiyse lastiğinizi değiştirmeyi unutmayın.
5- Aracınıza kapasitesinin üstünde yük yüklemeyi denemeyin. Kapasite sınırını aşan her bir yük lastiğinizin daha kısa sürede aşınmasına sebebiyet olacaktır.
6- Mevsimine uygun standartlarda lastik kullanmalısınız. Her yolun bir lastiği vardır lafını hiçbir zaman unutmayın. Gerçekten de yaza ve kışa göre uygun lastikleri kullanmanız daha doğru olacaktır.
7- Hız ne sizin ne de lastiklerinizin dostu değildir. Hızınız arttıkça lastiğinizdeki aşınma oranı da artış gösterecektir. Belirlenmiş hız limitinin üstüne çıkmanız lastik aşınmasına, diş ve sırt zedelenmesine yol açacaktır. Bunun için belirlenmiş hız limitinin üzerine çıkmamaya dikkat etmelisiniz.
8- Lastik yeni de olsa eski de olsa bakım ister. Bu nedenle lastiklerinizin bakımını muhakkak yaptırmalısınız. Bunun için de işini ehli ile yapan yetkili bayileri tercih etmelisiniz.
9- Her 5000 kilometrede bir rotasyon yaptırmalısınız. Böylece lastiklerinizde tek yönlü yük binmeyecektir.
10- 5 yaşından büyük lastikleri hiçbir sorun görmeseniz bile muhakkak kontrol ettirmelisiniz. Olası tehlikelerden uzak durmak için lastik bakımını asla ihmal etmemelisiniz.
Lastik bakımı için en önemli kriterler bu şekildedir. Siz de lastiklerinizin bakımını en iyi şekilde yaptırarak güvenli sürüş deneyimini yaşayabilirsiniz.