Lastik Bakımı Hakkında
Lastikler düzenli olarak kontrol edildiğinde ve bakımları doğru şekilde yapıldığında oldukça uzun kullanım süresine sahip olan ürünlerdir. Lastiğimize doğru bakabilmek için yapmamız gerekenler.
Kullandığımız bir çok alet gibi lastiklerin zamanında bakımını yaptırmak çok önemlidir. Bir çok araç sahibi aracının motor yağını, silecek suyunu ve yağ damlatıp damlatmadığı kontrol etmektedir. Fakat çoğu kullanıcı lastik kontrollerini es geçmektedir. Bu oldukça hatalı bir durumdur. Bu nedenle tıpkı diğer ürünler gibi lastik kontrolü ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere lastiğin bakımı ve kontrolü hakkında bilmeniz gereken durumları paylaşacağız.
Lastik Basıncı Kontrolü
Aracımıza binmeden önce kontrol etmemiz gerekenlerden bir tanesi lastiklerin havasıdır. lastiklerin hava basıncı en az 2 haftada bir kontrol edilmelidir. Hava basıncı düşmüş olan lastikleri en yakın lastikçiye veya benzin istasyonuna uğrayarak hava vurdurmamız gerekmektedir. Hava basıncı düşmüş lastiklerin yol tutuş performansları azalır ve fren mesafesi artar, bu yüzden havası inmiş lastikler ile seyahat etmek oldukça tehlikeli bir davranış olacaktır. Sensörlü siboba sahip olan araçlarda lastiğin hava basıncı gösterge panelinde bulunmaktadır. Bu panel yardımı ile sürücü hareket halinde iken de lastiğin basıncı hakkında bilgiye sahip olabilmektedir. Bir çok araçta ise hava basıncının düşmesi halinde panele uyarı ikaz işareti gelmektedir. Gösterge panelinde bulunan lastik ikaz işaretini; üst uçları açık halka ve alt tarafı taraklı şeklinde ortasında da ünlem işareti bulunan sarı halde bir sembol olarak tarif edebiliriz. Ve alt kısmında da TPMS yazabilmektedir.
Lastiğin Diş Derinliği Kontrolü
Lastiklerde kontrol etmemiz gereken bir diğer durum ise diş derinlikleridir. Aşırı aşınmış veya diş derinliği bitme aşamasına gelmiş lastikleri değiştirmemiz gerekmektedir. Lastiğin üzerinde cam parçaları veya çivi gibi yabancı maddeler temas halinde ise lastiği o cisimlerden arındırmalıyız. Lastiği yabancı cisimlerden arındırdıktan sonra tekrardan hasar oluşan yüzeyi kontrol etmemizde fayda vardır. Aşınmış lastikler ile yolculuk halinde kızaklama ihtimalı artar, uzun fren mesafesine yol açar ve yol tutuşunda azalmaya sebep olur. Bu yüzden aşınmış dişlere sahip lastiklerde yolculuğa çıkmak hem sizin hem de trafikteki insanlar için oldukça tehlikeli ve güvensizdir.
Lastiklerin Ön Arka Yapılması
Araçlarda lastikler aynı diş aşınmasına sahip olmamaktadır. Bunun nedeni araçların çekiş gücünün genellikle ön veya arka lastiklerde olmasıdır. Çekişin olduğu aksta bulunan lastikler diğer aksta bulunan lastiklere göre daha fazla aşınacağı için belirli aralıklarla lastiklerin aks değişimi yapılması tavsiye edilmektedir. Bu durum genel olarak 4 mevsim lastikleri için daha çok geçerlidir. Çünkü 4 mevsim lastikleri tüm yılı geçirmek üzere tasarlanmışlardır ve lastiğin ömrü tükenmeden değiştirilmemektedir. Bu yüzden uygun aralıklarla aşınmış lastikler ile aşınmamış lastikler yer değiştirilerek eşit aşınmanın sağlanması gerekmektedir. Yaz ve kış lastiklerinde ise 6 ayda bir değiştirildiği için bu durum daha az etkilemektedir. Ön veya arkadan çekişli araçlar için geçerli olan husus 4 çeker araçlar için geçerli olmamaktadır. Çünkü 4 lastiğe de eşit çekiş gücü sağlanmaktadır. Fakat üretici firmalar tarafından yine de kontrol ettirilmesi tavsiye edilmektedir.
Lastik Saklama Koşulları
Lastikleri aracımıza takılı halde kontrolünü ve bakımını sağlamamızın yanı sıra lastiğimizi depolayacağımız zaman dikkat etmemiz gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Aracımızdan kış lastiklerini çıkarıp, yaz lastiklerini taktığımızda veya tam tersi bir durumda lastiğin ömrü tükenmemişse yazın tekrar kullanmak için doğru bir şekilde muhafaza etmememiz gerekmektedir. Lastikleri muhafaza ederken dikkat etmemiz en önemli hususlardan biri ortamın sıcaklık ve hava akışıdır. Serin ve hava alan ortamlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ve lastiklerin dikey olarak ve yerden bir kaç santim yüksekte olabilecek bir şekilde saklanmalıdır. Yatay bir biçimde muhafaza edilen lastiklerin ise bir süre sonra alt üst yapılması lastiğin dinamiklerinin bozulmasını önler.