Kullanılmış Lastikler Alınır mı, Alınmaz mı?
Yüksek fiyatlar sürücüleri kullanılmış lastikler alınır mı alınmaz mı sorusuna sıklıkla yöneltir. Kullanılmış lastik alınır mı? Kullanılmış lastik alırken nelere dikkat etmek gerekir? Kullanılmış lastik almak nasıl avantajlar ve dezavantajlar sunar? Bu konu hakkında merak ettiğiniz tüm detayları içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Tasarruf yapmak amacı ile pek çok sürücü ikinci el lastiklerin cazibesine kapılır. Hiç kuşkusuz sıfır lastik ile arasındaki fiyat farkı da etkileyicidir. Çünkü neredeyse sıfır lastiğin yarı fiyatına kullanılmış yani çıkma lastik, ikinci el lastik almak mümkündür. Eğer lastiğin durumu iyiyse, kullanılabilir durumdaysa ve güvenli sürüş imkanı sunacaksa, evet kullanılmış lastik satın alınabilir. Ancak kalitesini, durumunu ve darbelerini iyi kontrol etmeniz gerekir. Aksi taktirde büyük kazalara sebebiyet vererek sizi yolda bırakabilir.
Kullanılmış Lastiklerde Kalite Kontrolü
Kullanılmış lastiklerde kalite kontrolü pek çok etkene bağlı olarak yapılmaktadır. İkinci el lastik alacağınız zaman kalitesini belirlemek için aşağıdaki etkenlere göz atmalısınız;
· Lastiğin Yaşı; lastik hiç kullanılmasa da durduğu yerde yaşlanır. Zamanla sertleşmeye başlar ve 5 yılın sonunda lastik niteliklerinin pek çoğunu kaybedebilir.
· Lastiğin bakımı; yetersiz ya da çok fazla şişirilen lastiklerde, rot balansı yapılmamış lastiklerde daha yoğun aşınma görmek mümkündür. Bu nedenle alacağınız lastiğin ne düzeyde bakımlı olduğuna dikkat etmelisiniz.
· Ne koşullarda saklandığı; lastikler aşırı neme, aşırı ısıya, güneş ışığına ve kimyasal maddelere karşı hassastır. Bu nedenle hangi koşullarda depolandığı çok önemlidir. Lastik ne kadar az kullanılmış olursa olsun iyi muhafaza edilmediği sürece çürümeye mahkumdur.
· Lastiğin kullanımı; hem yüzeysel şekil bozuklukları hem de içinde yer alan, başlarda gözükmeyen hasarların oluşmasına sebep olmuş darbeler lastiğin iyi kullanılmadığını gösterir. Lastik yeni de olsa iyi kullanılmadığı sürece istenen performansı sunmaz.
Tüm bu etkenleri pür dikkat incelemek oldukça zordur. Ancak işinin ehli ustalardan yardım isteyerek satın almak istediğiniz lastiğin kalitesini kolayca ölçebilirsiniz.
Kullanılmış Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanılmış lastik alırken dikkat etmeniz gereken etkenler aşağıdaki şekildedir;
· Lastiğin ebatları sizin aracınız ile uyum sağlıyor mu?
· Lastik iyi bir şekilde kullanılmış mı?
· Piyasa ederinde bir fiyata mı sahip?
· Gerçekten sizin işinizi görür mü, yoksa iki gün sonra yolda mı bırakır?
· İnce ayrıntılarda gözle görülmeyecek kadar küçük bir hasarı var mı ?
· Lastiğe iyi bakılmış mı?
· Lastikte herhangi bir deforme var mı?
Bu etkenlere dikkat ettiğiniz sürece ikinci el lastik alırken hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi ikinci el lastik satın alırken en iyi uzmanlardan destek de alabilirsiniz.
Kullanılmış Lastikler ve Sürüş Güvenliği
Kullanılmış lastiklerde sürüş güvenliği pek çok sürücünün çok merak ettiği bir konudur. Acaba aracım uyum sağlar mı? Kaza yapar mıyım? Yol tutuşu nasıldır gibi farklı sorular ile karşılaşmak ve bu nedenle ikinci el lastik satın alıp almama konusunda kararsız kalmak mümkündür. Yukarıda kullanılmış lastiğin kalitesini belirleyen faktörleri sıralamıştık. Eğer o faktörlere dikkat ederseniz ve alacağınız lastiğin gerçekten kaliteli olduğuna emin olursanız, sürüş güvenliğini de sağlamış olursunuz.
Lastik araca uyum sağlasın, mevsimine uygun şekilde yol tutuşu sağlasın yeterlidir. Hatırlatmak isteriz ki kullanılmış lastik alırken de mevsimine göre hareket etmelisiniz. Dört mevsim kullanılmış lastik satın almak da anlamlı olabilir fakat daha verimli bir kullanım elde etmek için mevsimlik lastik almak daha mantıklı olacaktır.