Kamber Açısı Nedir?

01-07-2024 14:31
Kamber Açısı Nedir?

Kamber açısı, bir aracın yol tepkilerini belirleyen önemli değişkenlerdir. Bir aracın yol ile teması lastikler aracılığı ile gerçekleşir. Tekerleklerin yanlış bir şekilde konumlanması, araç lastiklerinin düzensiz bir şekilde aşınmasına sebebiyet verir. Lastiklerin düzensiz aşınması ise yol tutuş sorununun olduğuna işaret eder. Araca ön taraftan baktığınız zaman, tekerleklerin üst kısımlarının dışa ya da içe doğru eğimli bir şekilde sabitlendiğini görürsünüz. Buna kamber açısı adı verilir. Lastik, merkez ekseni ile dikey eksen arasındaki eğimin derecesi cinsinden ölçülür.

Başka bir şekilde ifade edilecek olursak, aynı aks üzerinde yer alan lastiklerin üst kısımlarının birbirine yaklaşık olması halinde negatif kamber, tekerleğin üst kısmı dışa doğru eğimli olduğu zaman buna pozitif kamber denir. En doğru kamber açısı tamamen aracın kullanış şekli ve aracın kullanıldığı zemin koşullarına bağlıdır.

Kamber Açısı Nasıl Olmalıdır?

Doğru şekilde ayarlanmış kamber açısının tercihi aslında tamamen aracın kullanıldığı zemin ve şekline bağlı olarak değişir.  Örnek vermek gerekirse, 4x4 bir arazi aracına pozitif kamber açısı verilerek, araç direksiyonun daha ağır tepkiler vermesi, aracın daha düz bir şekilde tutunarak, yol alması sağlanabilir. Kent içerisinde aktif olan araçlarda yaygın olarak kullanılan kamber açısı ise çoğunlukla negatif kamber açısıdır. Şehir içerisinde tercih edilen negatif kamber açısı ile tekerlek aşınması engellenir, lastiklerin kullanım ömrü uzar,  yol tutuşu sağlanır, sürüş güvenliğini artar.

Sürüş güvenliği, lastiğin kullanım süresi ve daha pek çok hayati konu için fayda sağlayacak kamber açısı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Düzeltme işlemini doğru bir şekilde yapabilmek için  bir uzmandan yardım alabilir ya da aracınızı iyi biliyorsanız kendiniz de kamber açısını ayarlayabilirsiniz.

Pozitif ve Negatif Kamber Nedir?

Pozitif Kamber demek araç tekerleklerinin üst bölümü araç gövdesine daha uzak olması demektir. Negatif kamber demeki ise aracın tekerleklerinin üst kısmı araç gövdesine daha yakın ve daha içte, alt kısmı daha uzak olmazsa demektir. Aracın ön kısmında ya da arka kısmında durduğunuz ve tekerleğe baktığınız zaman tekerleklerin dikey  eksenli açı oluşturduğunu görebilirsiniz. İşte bu açıya kamber açısı denir.

Bu açıların ne kadar olacağı ise araç markalarının satış kataloğunda yer alırken, her aracın kendine göre bir kamber ayarı vardır. Kamber ayarı araç lastikleri üzerinde büyük bir öneme sahiptir. Araçtaki titreşimi kontrol altına alır. Araç tekerleklerindeki kamber ayarı direksiyon hakimiyeti için de önemlidir. Kamber ayarı düzgün olan tekerleklerde araç kullanıcıları daha kolay bir sürüş gerçekleştirir. Kamber ayarının bozulması tekerleğin yol tutuşuna zarar vermektedir.  Bozulduğu an hemen tamir edilmesi gerekir.

Kamber Ayarı Nasıl Yapılır?

Kamber ayarı yapacak olan araç kullanıcıları bu ayarı yapan yerlere gidip yaptırabilirler. Kamber ayarı   artık bilgisayar sistemleri ile yapılabilmektedir. Bilgisayarlı ön düzen ayar cihazı bu ayarın yapılmasında kullanılırken, her tekerleğin kamber açıları derece cinsinden ekranda görülebilmektedir.  Lastikler arası kamber açılarının farkı en fazla 0,5 derece kadar olabilirken hassas olarak ayarlanması yapılmalıdır. Her aracın kamber ayarı birbirinden farklıyken araç markalarının kendi belirlediği dereceler baz alınarak kamber ayarı yapılır.

Pek çok araba arızası artık bilgisayarlı sistemlerle onarılmakta olup yaşanan arızalar yine bu cihazlar yardımı ile belirlenmektedir. Araçta yaşanan bazı arızaları araç sahipleri kendileri giderebilirken, bazı arızalar tamirhanelerde yapılması gerekir. Kamber ayarının yapılışı için de bilgisayar sistemler gerekli olup sanayilerde ya da yetkili servislerde kamber ayarı kolaylıkla yapılabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.