Jelli Lastik Nedir?

20-07-2022 14:14
 Jelli Lastik Nedir?

Halk arasında jelli lastik olarak bilinen Seal teknolojisi hakkında bilinmesi gerekenler. Jelli lastik teknolojisi kullanan markalar hangileridir?


Günümüzde üretilen televizyon, saat, kahve makinesi, araba gibi pek çok farklı ürün günümüz teknolojilerinden yararlanmaktadır. Tıpkı diğer ürünler gibi lastikler de günümüz teknolojileriyle tasarlanıp üretilmektedir. Lastikler birçok farklı teknolojiyi bir arada bulundurmaktadır. Bunlardan biri patlasa da aracın en yakın yetkili servise gitmesine yardımcı olarak kadar hareket etmesini sağlayan 'Run Flat' (RFT) teknolojisidir. Bir diğeri süngerli lastik olarak bilinen ses desibel değerini minimum düzeye indirerek araç içine gelecek sesi en aza indiren azaltılmış ses teknolojisidir. Bu yazımızda bahsedeceğimiz teknoloji olan 5 mm'lik çapa kadar lastiğe saplanan yabancı cisimlerin deliklerini kapatan jelli lastik (Seal) teknolojisi lastikte bulunan teknolojilerden biridir.


Jelli lastikler, Seal lastikler veya Türkçe anlamıyla mühürlü lastikler olarak bilinmektedir. Lastiğin yanak kısmında yapışkan jele benzer yapıda olan polimer macunu bulunmaktadır. Bu yapı sayesinde çapı 5 mm yi geçmeyen çivi benzeri kesici maddelerin lastiğe saplanması durumunda lastikte bulunan jeller yabancı maddeyi mühürleyerek hava basıncının kaçmasını engeller. Daha sonra lastiğe saplanan yabancı maddelerin ayrılması durumunda, jeller oluşan deliği mühürleyerek kapatır ve kalıcı bir dolgu oluşturur. Bu sayede hava basıncının kaçırılması engellenir. Seal teknolojili lastiklerin gerçekleştirdiği bu süreci, sürücüler fark dahi etmeden yoluna devam edecektir. Seal lastik kullanan sürücülerin aracının (TPMS) lastik hava basıncı izleme sistemine sahip olması lastik üreticileri tarafından önerilmektedir. Fakat yalnızca bu sisteme sahip araçların kullanması gibi bir zorunluluk yoktur.


Jelli Lastiklerin Diğer Lastiklerden Farkı Nedir?


Trafikte meydana gelen araç lastiğinden kaynaklı kazaların büyük bir kısmı lastiğin patlaması veya aniden basıncının düşmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Lastiğin hava basıncının boşalması sonucu lastik aracın denge kontrolünü sarsar ve direksiyon tepkimelerine cevap veremez hale gelir, bunların sonucunda ise araç kontrolünü kaybederek kazaya sebebiyet verir. Bu nedenle bir çok marka güvenlik açısından olumsuz bir durumu ortadan kaldırılmak için çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalar neticesinde jelli lastik teknolojisi tasarlanmıştır. Jelli lastik teknolojisi aracın lastiğine herhangi bir yabancı cisim saplanması ve ayrılması durumunda içerisinde bulunan jeller sayesinde oluşan deliği kapatarak lastiğin basınç kaybını engeller. Bu teknolojisi sayesinde sürücü, lastiğine saplanan yabancı cismin meydana getireceği olumsuz durumlarla karşılaşmamasının yanı sıra yolculuk halinde bu durum fark dahi edilmeyecektir. Bu sayede hem sürücünün hem de trafikte bulunan canlıların güvenliği sağlanacaktır.


Jelli Lastik Teknolojisi Kullanan Markalar


Lastikte bulunan RFT teknolojisi gibi Seal-jelli lastik teknolojisi de markalara göre farklı isimler almaktadır. Continental, Goodyear, Hankook ve Michelin markaları jelli lastik teknolojisini kullanan markalardan bazılarıdır.


Continental ContiSeal Lastikleri


Alman lastik üreticisi Continental'in kullanıcının güvenliğini ve konforunu gözeterek geliştirdiği ContiSeal teknolojisi, yolculuk halinde iken lastiğe saplanan yabancı cisimlerin oluşturabileceği ani basınç kaybını minimuma indirmek veya önlemek için geliştirdiği teknolojidir. Bu teknoloji Continental'de Contiseal olarak ifade edilmektedir. Bu ifadeye sahip lastiklerin yanak kısmına bakıldığında bu ifade görülmektedir. Continental, ContiSeal teknolojisini yaz ve kış lastiklerinde sunmaktadır. Bazı modelleri Contiseal teknolojisi ile beraber jant koruma (FR) özelliğine de sahiptir.


Goodyear SealTech Lastikleri


Bir çok farklı araca lastik üreten dünyaca ünlü lastik üreticisi Goodyear, lastiklerini kullanım sırasında meydana gelebilecek olumsuz durumlara karşı birçok teste tabi tutarak geliştirip tasarlamaktadır. Olumsuz durumlara karşı geliştiridiği teknolojilerinden bir tanesi de SealTech teknolojisidir. Bu teknoloji araç kullanım halinde iken temas edebilecek çapı 5 mm'yi aşmayan çivi gibi cisimlerin lastiğin hava basıncının kaybetmemesini ve kontrolden çıkmamasını sağlayan jelli lastik teknolojisidir. Goodyear'ın Eagle F1 Asymmetric 5 yaz lastiği deseninin 255/50R19 ebadında SealTech özelliği ile beraber jant koruma (FP) ve BMW orijinal ekipmanı olduğunu belirten (*) işareti bulunmaktadır.


Hankook SealGuard Lastikleri


Güney Kore markası Hankook, diğer büyük markalarda olduğu gibi jelli lastik teknolojili lastiklere sahiptir. Hankook SealGuard ismi ile bu teknolojiyi müşterilerine sunmaktadır. Hankook konfor ve performansa verdiği öneminin yanı sıra SealGuard gibi güvenlik odaklı teknolojisi sayesinde güvenliğe önem veren bir marka olduğunu göstermektedir.

Michelin SelfSeal Lastikleri


Dünya devi Michelin lastik üretiminde yenilikçi düşünce yapısıyla bir çok günümüz teknolojilerinden faydalanmaktadır. Michelin kullandığı teknolojilerinde kullanıcılarının performansını, konforunu ve güvenliğini dikkate almaktadır. Güvenlik ve konfor odaklı teknolojilerinden bir tanesi de SelfSeal teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde trafikte iken lastiğe kesici bir cisim saplanması durumunda üzerinde bulunan jeller sayesinde olası basınç kaybı önlenerek mühürlenmektedir. Bu sayede sürücünün hareket halinde iken başına gelebilecek olası kontrol kaybı ve lastik değiştirme durumu önlenmiş olmaktadır.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.