Araç Lastiği Nasıl Seçilir?

20-06-2024 13:00
Araç Lastiği Nasıl Seçilir?

Araç lastiği seçimi pek çok sürücünün ortak sorunudur. Çünkü belirli etkenleri bilmedikçe, konuya hakim olmadıkça doğru lastiğin nasıl seçileceği büyük bir sorun haline gelecektir. Yol ile teması sağlayan, konfor, yol tutuş ve fren gibi etkenleri elzem bir şekilde düzenleyen önemli bir parça olan lastik, otomobillerin vazgeçilmez unsurudur. Bu nedenle yaz kış ve mevsim geçişlerinde aracınızın ihtiyacı olan en doğru lastik seçimini gerçekleştirmelisiniz. Lastik seçimi konusuna geçmeden önce lastikler hakkında genel bir bilgilendirme yapmak isteriz;

·        Bir lastiğin raf ömrü 10 yıl ile sınırlıdır. Bu nedenle lastik satın alacağınız zaman kesinlikle üretim tarihini kontrol etmelisiniz.

·        Kullanılan lastiğin kauçuk ömrü de 5 yıldır.

·        Lastikler saklanırken hava almayan bir ortamda dik bir şekilde istif edilmelidir. Böylece hasar görmesi önlenirken daha uzun süreli kullanımı sağlanır.

Peki, aracınıza doğru lastik seçimi yapmadığınız durumlarda ne olur?

·        Aracın yol tutuşu azalır ve bu da can güvenliğinizi tehlikeye sokar.

·        Sürüş konforunuz azalır.

·        Yakıt tüketiminiz artar.

·        Mevsime ve uygun şartlara uygun seçilmeyen lastikler çok daha hızlı yıpranır. Böylece hesapta olmayan maddi giderler sizleri bekler.

Tüm bu olumsuz etkenler ile baş başa kalmak istemiyorsanız doğru lastik türünü belirleme işlemini başarıyla gerçekleştirmelisiniz.

Aracınız İçin Doğru Lastik Türünü Nasıl Belirlersiniz?

Doğru lastik türünü belirleme işlemi için bazı adımları uygulamanız gerekir. İçeriğimizin devamında ilerlemeniz gereken yol aşağıdaki gibidir;

1-       Lastik Ebadını Öğrenin

Aracınızın kendine has bir lastik ebadı bulunur. Ebatlar aracın markasına ve lastiğin türüne göre farklılık gösterir. Bu nedenle lastik ebatları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Ancak merak etmeyin, lastik ebadı öğrenmek sandığınız kadar zor bir durum değil. Bir lastik aldığınızda karşınıza şu şekilde bir ifade çıkabilir; 195 / 55 R 16 87V şeklinde. Bu ifadenin anlamı da şu şeklidedir;

·        195, lastik tabanının genişliğidir.

·        55, yanak yüksekliğinin ölçüsüdür.

·        16, lastiğin inç şeklinde jant çapının ölçüsüdür.

·        87V, araç tam dolu haldeyken taşıyabileceği maksimum yük seviyesidir.

 

2-       Araç Kullanım Şekline Uygun Biçimde Lastik Seçimi Yapın

Aracınızı binek olarak mı kullanacaksınız yoksa yük aracı olarak mı? Önce buna bir karar vererek lastik seçimi yapmalısınız. Çünkü lastikler belirtilenden fazla yük taşıdığında kaza yapma olasılığınız artacak ve lastiğin kullanım ömrü kısalacaktır.

3-       Mevsime Uygun Lastik Aldığınıza Emin Olmalısınız

Lastik seçimi yaparken mevsim seçimi son derece önemli ve göz ardı edilmemesi gereken bir kriterdir. Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanmanız tavsiye edilir. Tercihinize göre dört mevsim lastik seçimi de yapabilirsiniz.

Doğru Lastik Ebadı Nasıl Belirlenir?

Araç lastik seçimi hususunda yukarıda belirttiğimiz gibi doğru lastik ebadı da çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü doğru lastik ebadı belirlenmediği müddetçe büyük hasarlı kazalar meydana gelebilir. Lastik ebat ölçüsünü yukarıda belirttiğimiz hesaplama biriminden öğrenebilirsiniz. Her otomobil üreticisinin belirlemiş olduğu bir lastik ölçü birimi bulunur. Kullanıcılar da lastik ebat birimini %3 geçmeyecek oranda lastik ölçüsü belirlemelidir. Doğru lastik ebadı seçimini de şu şekilde yapabilirsiniz;

·        Lastik ebadı otomobil yapısı ile uyumlu olmalıdır.

·        Aracın hareket etmesi için yeterli oranda mesafe bırakılmalıdır.

·        Fren çatalı için de uygun mesafe bulundurulmalıdır.

Peki, uygun lastik ebadı seçmezseniz ne olur?

·        Otomobilin ABS sistemlerinde bozulma

·        Debriyajda ve hız göstergesinde bozulma,

·        Yakıt tüketiminde artış,

·        Düzgün viraj alamama meydana gelir.

Tüm bu etkenlerden ötürü ebat ve model açısından doğru lastik seçimi gerçekleştirmelisiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.