Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir?

20-06-2024 12:51
Araba Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Yolculukların güvenle gerçekleşmesi, olası kazaların önüne geçilmesi için sizin de bildiğiniz üzere lastik değişimi çok önemlidir. Doğru ve zamanında yapılan lastik değişimi ciddi anlamda hayat kurtarır diyebiliriz. Gerek fazla kilometre yapmaktan gerekse olumsuz hava koşullarından ötürü lastikleriniz zaman içinde aşınma gösterir. Aşınan lastiklerle aracın seyahat etmesi de hiç iyi bir şey değildir. Çünkü ani kazalara ve aracın diğer aksamlarının bozulmasına sebebiyet verir. Siz de araç lastiklerinizin ne zaman değişmesi gerektiğini merak ediyorsanız içeriğimizin devamını okumaya devam edebilirsiniz.

Araç lastiğinin ne zaman değişmesini anlamak istiyorsanız şu üç etkeni hiç unutmamalısınız;

·        Lastiğim ömrü

·        Lastiğin kullanım koşulları

·        Lastiğin ne zamandır kullanıldığı

Bazı dış faktörlerin etkisiyle de lastiğin değişim süresi uzayıp kısalabilir. Lastiklerinizin değişme süresinin geldiğini en iyi şekilde ayda bir defa rutin lastik kontrolü yaptırarak anlayabilirsiniz. İşinin ehli kişiler lastiğinizi baştan aşağı analiz ederek sizlere uygun zamanı söyleyeceklerdir.

Lastik Yanaklarında Oluşan Hasarlar Hangi Durumlarda Değişim Gerektirir?

Lastik yanaklarında hasarlar çeşitli faktörlerden ötürü meydana gelebilir. Peki, lastik yanağı hasarları nelerdir? işte bazı nedenler şu şekilde gösterilebilir;

·        Lastik yanağı kesikleri ve çizikleri

·        Lastik yanağında kabarcık ve çıkıntı oluşması

·        Çukur nedeniyle lastikte bombe oluşması

·        Lastik yanağında yarılma

·        Lastik yanağında hafif deformasyon

·        Lastik yanağının delinmesi

Lastik yanağında oluşan kesik eğer derinse basıncı tutmaya yardımcı olan karkas kata zarar verebilir. Kesik derin değilse çok tehlikeli değildir ancak zamanla can güvenliğinizi tehlikeye sokabilir. Lastik yanağında kabarcıklar oluşması da çok ciddi bir tehlikedir, hemen lastiği değiştirmeniz gerekir. Lastik bombesi de hafife alınmayacak nedenlerden bir tanesidir. Eğer bombe derinse hemen lastiğin değişmesi gerekir. Lastiklerde yarılma daha çok lastiklerin aşırı güneş ışını ya da ozona maruz kalmasından kaynaklanır. Lastik parlatıcı kullanıyorsanız kimyasal içermeyen malzemeleri tercih etmelisiniz. Çünkü kimyasal maddeler lastiklerinizin daha hızlı aşınmasına sebep olur. Lastik yanağının delinmesi genelde çivi gibi sert uçlu cisimlerin lastiğe girmesi sonucu oluşur. Tamir edilebilir bir durumdur fakat yarık ilerlerse derhal lastiğin değişmesi gerekir.

Lastik Diş Derinliği Kaç Olmalıdır?

Lastik diş derinliği hakim olmanız gereken konulardan biridir. Çünkü lastik diş derinliği aracın yol tutuşunu yakından etkiler ve yol yüzeyinde en iyi kavramayı sağlar. Dişler ne kadar derinse aracın yol tutuşu da o kadar iyi olacaktır. otomobil lastiklerin optimum diş derinliği kullanım ömrü başında yaklaşık 8-9 mm civarındadır. Yasal olarak lastik diş derinliği 1,6 mm gelene kadar sürüş yapabilirsiniz. Lastiklerin diş derinliği, desen tasarımı ve lastik sırtının kauçuk birleşiminden de etkilenir. Ayrıca lastik diş derinliği azaldıkça, araç ıslak ve kuru zeminlerde yol tutuşunu çok iyi gerçekleştiremez. Aynı şekilde ıslak yollarda aracın kayma ve kaza yapma olasılığı da artış gösterir.

Tüm bu etkenlerden ötürü lastik diş derinliğini düzenli olarak kontrol ettirmeli ve ıslak ve kuru yollarda hızınızı azaltmalısınız. Lastiklerin zamanında değişimi de diş derinliğinin korunmasında çok büyük bir etkendir.

Aşırı Aşınmış Lastikler Hangi Tehlikelere Yol Açabilir?

Aşırı aşınmış lastikler şu tehlikeler ile karşı karşıya kalmanıza yol açabilir;

·        Aşınmış lastiklerin yol tutuşu azalır. Virajlarda savrulma ya da denge kaybı mümkün hale gelir.

·        Aşınmış lastikler fren mesafesinin azalmasına sebebiyet verir.

·        ABS’nin daha erken devreye girmesine neden olur.

·        Suda kızaklama meydana getirir. Yağmurlu ve hafif su birikintisinin olduğu yollarda bile lastikler yolla temasını kaybeder.

·        Aşınmış lastikler çok daha fazla patinaj yapar. Karlı yollarda da araç çekişi kaybolur.

Bu tehlikeler ile karşı karşıya kalmak istemiyorsanız lastiğiniz aşırı aşınmaya maruz kalmadan önce değişimini gerçekleştirmelisiniz.

Peki, lastikler neden çok hızlı aşınır?

·        Ucuz ve kalitesiz lastikler çok daha hızlı aşınma gösterir.

·        Aracın kullanım özelliğine ve yük oranına uygun olarak kullanılmayan lastikler daha hızlı aşınır.

·        Ani frenleme, fevri sürüş tarzı da lastiklerin aşınmasına yol açar.

·        Lastiğin hava basıncının uygun seviyede olması aşınmasına neden olur.

Pek çok etken lastiğin erken aşınmasına sebebiyet verebilir. Aşırı sıcak havalarda hızlı sürüş deneyimi dahi lastiğin aşırı aşınmasına sebep verecektir. Bu nedenle sürüş kurallarına iyi uymalı, belirli periyotlarda lastiğinizin aşınıp aşınmadığını kontrol ettirmelisiniz. Özellikle yaz ayları için yaz lastiği modellerinden tercihler yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.