Ağır Vasıta Lastiklerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağır vasıta lastik seçimi yaparken birtakım hususlara dikkat etmek gerekir. Aslında tüm lastiklerde bazı niteliklere dikkat etmek şarttır. Fakat söz konusu ağır vasıta araçlar ise biraz daha temkinli olmakta fayda var. Ağır vasıta lastikleri konusunda piyasada pek çok farklı model yer alır. Bu modellerin tamamı ihtiyaçlara yönelik yapılmıştır. Her biri farklı iklim koşulları ve coğrafi koşullar göz önünde bulundurularak üretilmişlerdir.
Ağır vasıta lastik satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli kritik noktalardan birkaç tanesi hız ve yük endeksine uyumlu olması, kaliteli markalar tarafından üretilmiş olması ve mevsimine uygun olmasıdır. Ağır vasıta lastiklerini kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli husus kullanım ömrüdür. Ağır vasıta bir lastiğin kullanım ömrü 3-6 yıl arasında değişiklik gösterir. Bilinen en iyi ağır vasıta lastikleri arasında dört mevsim lastikler, All terrain lastikler ve Mud terrain lastikler bulunur.
Yük Kapasitesi ve Hava Basıncı
Ağır vasıta lastik yük kapasitesi ve hava basıncı kullanılan araca göre ve lastiğin boyutuna göre farklılık gösterir. Buna net bir şekilde cevap bulabilmek için lastiğinizin ölçülerini ve araç modelinizi bize bildirerek yük kapasitesi ve hava basıncını öğrenebilirsiniz. Ağır vasıta araç kullanan kişilerin düzenli olarak lastiklerin hava basıncını kontrol etmesi gerekir. Aynı şekilde yük kapasitesinin de bilinmesi şarttır. Aksi taktirde haddinden fazla yük bindirilmesi ve havası sönmüş bir lastikle yolculuk edilmesi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Şunu belirtmemiz gerekir ki lastiklerin hava basıncını sabah ilk iş olarak, lastikler soğuk haldeyken kontrol etmelisiniz. Çünkü sürüşe bağlı olarak lastiklerin ısınması sonucu ölçümler değişebilir. Yük kapasitesini de lastiğin üzerinde yazan sayısal değerlerden anlayabilirsiniz. Kriterlere uygun şekilde yük taşırsanız hiçbir zorlukla karşılaşmazsınız.
Mevsimlere Göre Lastik Seçimi
Mevsimlere göre lastik seçimi yapmak oldukça önemlidir. Kış lastikleri 7 derece altındaki havalarda güvenli sürüş sağlar. Bu da pek çok kazanın önüne geçmesi demektir. Güvenli sürüş sağlamak için lastik diş kalınlığının 4 mm üzerinde olması gerekir. Yaz lastikleri havanın 7 derece üstünde olması durumunda güvenli sürüş sağlar. Dört mevsim lastikler -5 dereceye kadar koruma sağlar. Ancak -5 altındaki soğukluk için mutlaka kış lastiğine geçmek gerekir.
Aşınma ve Yıpranma Kontrolleri
Lastiklerde aşınma ve yıpranma kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bu durum olası kazaların önüne geçebileceği gibi ekonomik açıdan da sizi korur. Lastik aşınma ve yıpranma kontrolleri ara sıra lastiği kontrol ederek ya da işi bilen ustalardan yardım almak sayesinde gerçekleşir. Aşırı yük bindirme, sık kullanım ve hızlı kilometre yapmak lastiklerin çok daha kısa sürede aşınmasına neden olur. En yaygın aşınmalar arasında delinme, yırtılma, çatlaklar ve çıkıntılar yer alır. Bunların yaşanmaması açısından lastiklerin amacına uygun şekilde kullanılması şarttır.
Lastik Rotasyonunun Önemi
Lastik rotasyonu, lastiklerin yer değiştirilmesi şeklinde ifade edilebilir. Aracın ön lastikleri arka lastiklere göre çok daha çabuk aşınır. Lastiklerin yerini düzenli bir şekilde değiştirerek tek taraflı aşınmanın önüne geçebilirsiniz. Böylece lastiğin sırt ömrünü de uzatarak bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki lastik rotasyonu, hatalı şişirmeye bağlı olan aşınmalara iyi gelmez.
Yaklaşık 10.000 kilometre bazında lastik rotasyonu yapmanız gerekir. Ancak daha kısa süreli aralıklarda lastik rotasyonu yapmanızı gerektirecek bazı durumlar da vardır. Bunlardan bazıları yüksek hız ile ağır yük taşımak, dengesiz aşınma, uğultu sesi şeklinde gösterilebilir. Lastik rotasyonunu kendinizin yapması değil uzmanlardan yardım almanız gerekir.
Lastik Bakımı İpuçları
Lastikler ne kadar iyi bakılırsa o kadar uzun ömürlü olarak kullanılır. Bunun için lastiklerinizin bakımını hiçbir şekilde aksatmamanız gerekir. Aşağıda lastik bakım ipuçları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
· Lastik rotasyonu yapın
· Lastiklerin hava basıncını kontrol edin
· Lastik diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin.
· Lastik tamirini profesyonel ustalara yaptırın.
· Lastiği onarmayı bilmiyorsanız uzmanlardan destek alın.
· Her 15.000 kilometrede balans ayarı yaptırın.
· Direksiyon kontrolünün doğruluğunu tespit etmek amacıyla tekerleklerin rot ayarını kontrol edin.
· Yedek lastiğinizi düzenli bir şekilde kontrol edin.
· Lastiği onarmak için macun kullanmayın.
· Lastik patlamasını tapa ile kapatmayı planlamayın.
· Tüm lastik onarımlarının lastik teknik servisinin direktiflerine uygun olduğundan emin olun.
· Lastiğin onarılma süresi en fazla 2dir. Üçüncü kez tamir edilen lastikten randıman alınamaz.
· Yan duvarlardan hasar alan lastikleri tamir ettirip kullanmayı düşünmeyin. Sadece sırt bölgesinden hasar alan lastiklerin onarımı doğrudur.
Bu kriterlere dikkat ederek siz de lastiklerinizi çok daha uzun ömürlü bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu nedenle sık aralıklarla lastiğinizin bakımını yaptırın. Kendiniz bilinçsiz bir şekilde kesinlikle lastiğe müdahale etmeyin. Doğru çözüm için işi bilene bırakın. Bizler uzun yıllardır lastik alanında tamir onarım ve satış işlemi yaptığımız için sizlere her konuda garanti sunabiliriz. Lastiklerinizle ilgili aklınıza takılanları bizlere danışabilirsiniz.