AB Lastik Etiketi Nedir?
AB lastik etiketi değerleri ne anlama gelmektedir? Gürültü değeri, yakıt tüketimi ve ıslak zemin fren mesafesi değerleri ne kadar fark etmektedir?
AB lastik etiketi Lastikler hakkında genel bir bilgi vermektedir. Lastiğin ıslak zemin fren mesafesini, yakıt tüketim değerini ve lastiğin ses değerini görmemiz açısından önem taşır. Lastik etiketi sıfır lastiğin üstünde yer alır. Yasal olarak sıfır lastiğin üstünde lastik etiketi bulunmalıdır.
Lastik Yakıt Performansı
Yakıt verimliliği, A ve G değerlerinin arasında olabilmektedir. "A” değeri en az yakıt tüketimi olduğunu, "G” ise en çok yakıt tüketimi olan lastiklerde bulunur. "A” etiket değerine sahip bir lastik ile "G” etiket değerine sahip bir lastik arasında %7,5 oranında bir yakıt tüketimi farkı oluşabilir. Özellikle çok mesafe kat eden sürücüler yakıt verimliliği yüksek lastikler kullanır ise oldukça fazla tasarruf edebilmektedir. Kullanım amacınıza ve beklentilerinize en uygun olan lastiği beraber tespit etmek için otonovon ile iletişime geçebilirsiniz.
Islak Zemin Performansı
Islak zemin değeri daha başarılı olan lastikler, yağmurlu havalarda daha hızlı durur ve virajlara daha güvenle girer. Islak zemin etiket değeri yüksek olan lastikler yağışlı havalarda daha güvende olmak için pek çok sürücü tarafından tercih sebebidir.
Özellikle performanslı araçlar ve agresif sürüş tarzına sahip olan sürücüler tarafından en çok dikkat edilmesi gereken etiket değeri sınıfıdır. Bir lastiğin kuru zeminde durabildiği mesafe ile ıslak zeminde durabildiği mesafe birbirinden farklıdır. Bazı lastikler muazzam kuru zemin fren performansına sahipken ıslak zeminde çok kötü sonuçlar alabilmektedir, bu lastikler halk arasında genelde pist lastiği olarak bilinen lastik türlerindendir ve sadece kuru zeminde performans amaçlı kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Günlük kullanım için lastik alacak isek mutlaka ıslak zemin performansının iyi olduğundan emin olmalıyız. AB etiket değeri bize lastiğin ıslak zemin performansı ile ilgili bilgiler aktarmaktadır.
"A” en yüksek sınıf "F” ise en düşük sınıftır. Gerçekten ihtiyaç duyulduğunda bir metre bile hayati bir anlam ifade edebilmektedir. 80 km hız ile hareket eden bir binek otomobil üstünden örnek vermek gerekirse "A” etiketine sahip olan bir lastik "F” etiketine sahip olan bir lastiğe göre ortalama olarak 18 metre daha geride durur. 80 kilometre hız ile hareket ederken 18 metre duruş mesafesi farkı çok muazzam bir farktır. "A” etiketine sahip bir lastik kullanan sürücünün burnu bile kanamadan kurtulabileceği ani bir durumda "F” fren mesafesine sahip bir aracın sürücüsü için işler o kadar kolay olmayabilir. Bundan dolayı her zaman için bütçemizin yettiği en iyi lastiği almalıyız.
Lastik Gürültü Seviyesi
Araç içi gürültünün bir bölümü lastikler sebebi ile oluşur. Gürültü değeri düşük bir lastik kullanmak konforunuzu arttırır.
Lastikler hareket halinde iken hava ve yer ile sürtündüklerinden dolayı bir gürültü ortaya çıkmaktadır. Bazı lastiklerde bu ses neredeyse yok iken bazı lastikler ise sanki aracın içinde hareket ediyormuş gibi gürültü yapabilir. Bazı sürücüler lastiğin çıkardığı sesi hiç farketmez iken bazıları bu konuda çok hassas olabilir. Hassasiyetinize ve konforunuza verdiğiniz öneme göre sizin için sessiz lastik olgusunun önemi değişebilir. Ancak kaliteli ve kendini ispatlamış Michelin, Pirelli, Continental vs.. gibi markaların gürültü seviyeleri genellikle oldukça düşüktür ve bu lastikler genellikle sürücüler tarafından konforlu olarak kabul görmektedir. Lastik etiketlerinin Avrupa standartlarına olan uyumu aşağıda mevcuttur:
-
1 Dalga : (Avrupa değerinin 3 desibel veya dahada altında)
-
2 Dalga: (Avrupa değeri ile sınırın 3 desibel altı arasında)
-
3 Dalga: Gürültülü (Avrupa sınırının üzerinde)